Jajecznica z rydzami

Pierwsze grzybobaranie w tym roku zakończone sukcesem a spiżarnia bogatsza o trzy kosze maślaków J. Udało się również znaleźć kilka rydzów, które stały się wspaniałym dodatkiem do dzisiejszej jajecznicy.
Śniadanko udało się wyśmienicie. Aromatyczna jajecznica, pachnąca grzybami i lekka zielona sałatka...wszystko co lubię:)
 
 Naprawdę polecam…



 

Składniki:
  • mała salaterka obgotowanych rydzy
  •  3 duże jaja od szczęśliwych kur
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku

Rydze myjemy i chwilę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Przygotowane odstawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie kroimy w paski.
Na małej patelni rozpuszczamy masło a następnie dodajemy rydze. Smażymy krótką chwilę aż grzybki zaczną ładnie pachnąć i lekko się zrumienią. Następnie wbijamy jajka, solimy i energicznie mieszamy. Smażymy do pożądanej konsystencji. Ja lubię jak jajecznica jest wilgotna ale nie za wolna.





Gotową jajecznicę podajemy z sałatką, ale ten przepis następnym razem.

Pozdrawiam…

 

Komentarze

  1. dziękuję ślicznie za zaproszenie:) jest mi bardzo miło...pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty