Jaja sadzone w śmietanie i pomidorach z fasolką szparagową
Mój przepis na jaja sadzone w śmietanie i pomidorach, zainteresował członków grupy "Coś smacznego i niedrogiego" , a że jest dość nietypowy to podzielę się i z Wami:)
Nie zrażajcie się wyglądem, danie to jest naprawdę pyszne, a swoją innością może zaskoczyć nie jednego.
Podziękowanie dla cioci za pyszny przepis, który dodaje do jednych z moich ulubionych:)
Składniki:
Fasolkę myjemy, odcinamy twarde zakończenia i gotujemy na parze do miękkości około 7 - 10 minut.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę.
Na małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pomidory, śmietanę, przyprawy. Wszystko razem mieszamy a następnie wbijamy jaja oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 do 5 minut aż białka się zetną.
Gotowe jaja dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy z fasolką szparagową z masełkiem i orzechami włoskimi.
* łyżka śmietany na jajko
Nie zrażajcie się wyglądem, danie to jest naprawdę pyszne, a swoją innością może zaskoczyć nie jednego.
Podziękowanie dla cioci za pyszny przepis, który dodaje do jednych z moich ulubionych:)
Składniki:
- 2 duże jaja od szczęśliwych kur
- 2 łyżki gęstej śmietany*
- 1 łyżeczka masła
- 1 średniej wielkości pomidor
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa wg smaku
- duża garść fasolki szparagowej lub innych ulubionych warzyw
- czubata łyżeczka masła
- łyżeczka zmielonych orzechów włoskich
- koperek do posypania
Fasolkę myjemy, odcinamy twarde zakończenia i gotujemy na parze do miękkości około 7 - 10 minut.
Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę.
Na małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pomidory, śmietanę, przyprawy. Wszystko razem mieszamy a następnie wbijamy jaja oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 do 5 minut aż białka się zetną.
Gotowe jaja dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy z fasolką szparagową z masełkiem i orzechami włoskimi.
* łyżka śmietany na jajko
Smacznego...
Zachęcam :) jest naprawdę pyszne...
OdpowiedzUsuń