Ciasto rabarbarowe (bezglutenowe)

Wracam wczoraj wieczorem z pracy a pod moimi drzwiami kosz wypełniony rabarbarem. Co za miła niespodzianka:) . Wspaniale mieć dobrych sąsiadów...
Za smaczny podarek postanowiłam się odwdzięczyć i zaprosić ich na pyszne ciasto rabarbarowe.
Rezultaty wyszły bardzo pyszne
 , aż  się uszy trzęsły, no i ciasto błyskawicznie znikło
z talerza. Udało się jednak, pstryknąć kilka zdjęć.
Zresztą zobaczcie sami...

 
 
 




Składniki:
  • 100g mielonych migdałów (mąka migdałowa)
  • 50g mąki kokosowej
  • 80g grubo zmielonych orzechów
  • 20g zmielonych nasion słonecznika
(ogółem wszystkie "mąki" stanowić powinny 250g, można manipulować aby cena ciasta była mniejsza:)
  • opcjonalnie 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1.5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka syropu daktylowego lub innego słodzidła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu i dodatkowo do posypania ciasta
  • 3 jajka (patrzcie aby miały numer 1 - to są od szczęśliwych kur)
  • szczypta soli
  • trochę masła i otrąb gryczanych do przygotowania formy (u mnie o średnicy 20cm)


Rabarbar myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na grube talarki.

Orzechy i słonecznik mielimy w młynku do kawy. W misce mieszamy wszystkie mąki, siemię lniane, sodę, cynamon i szczyptę soli.

W misce rozbijamy jajka i mieszamy z syropem daktylowym. Następnie łączymy zawartość obu naczyń, dodajemy około 50g wody i mieszamy (konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę).

Tak przygotowane ciast wylewamy do formy natłuszczonej masłem i obsypanej otrębami. Po wierzchu układamy kawałki rabarbaru (lekko wciskamy) i posypujemy cynamonem.

Rozgrzewamy piekarnik do 1700C i pieczemy przez 30-35 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawiamy do ostygnięcia i podajemy lekko poprószone cukrem pudrem.





Smacznego...

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. ....zawsze ma być pysznie i zdrowo:)

      Usuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie. Skład też idealnie dla mnie. A że sezon na rabarbar w pełni - wypróbuję jak tylko zacznę jeść normalnie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo polecam jeśli nie lubisz zbyt słodkich rzeczy:) moim znajomym smakowało ale powiedzieli, że mało słodkie:) . Ale co się przejmować mnie takie właśnie odpowiada...pozdrawiam

      Usuń
  3. O mniam, wyjątkowo smakowity prezent :) Uwielbiam rabarbar :)
    Wspaniałe ciacho Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za bardzo miły komentarz a ciacho naprawdę polecam:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty