Pesto z jarmużu plus pyszne danie makaronowe

W moim ogrodzie wiosna pełną parą. Kolorowe krokusy, prymulki ... warzywa też już są, a właściwie to jarmuż i szczypiorek, które to przetrwały lekką zimę i nabrały wiosennych kolorów.
Postanowiłam zrobić użytek z tego pierwszego, bo naprawdę dobrze obrodziło. Do odstrzału poszedł jeden "krzaczek". Rezultaty okazały się rewelacyjne. 
Zobaczcie zresztą sami...


 
 
 
 
 
Składniki:
  • 250g liści jarmużu (twarde łodyżki usunięte)
  • 3 ząbki czosnku
  • 3/4 szklanki orzechów (u mnie orzechy włoskie i płatki migdałów)
  • 80g twardego sera (u mnie mature cheddar)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Liście jarmużu dokładnie myjemy i kroimy (łodygi usuwamy). Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3-4 minuty a następnie odcedzamy.
Obgotowane liście jarmużu wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w malakserze (jeśli mamy;) ja użyłam ręcznego blendera) i miksujemy na gładką pastę. 
 
Pesto przekładamy do słoika i jak znalazł do makaronu czy kanapki.
Można przechowywać w lodówce do kilku dni.
 
 
 
U mnie pojawiło się z makaronem bezglutenowym, obsypane parmezanem i świeżymi listkami jarmużu. Naprawdę pysznie...
 
 
 
 
 
Smacznego...



Zielono mi!

Komentarze

  1. Pesto z jarmużu! Gratuluję pomysłu! Świetne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, chodź nie do końca to mój własny pomysł, mnóstwo przepisów krąży po necie...ale naprawdę polecam, jest pyszne i szybkie w przygotowaniu...pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty