Ciasto jagodowe na maślance (bezglutenowe)

Nie wiem jak Wy, ale ja wprost przepadam za jagodami. Najgorsze jednak jest to, że ciężko się je zbiera;). Postanowiłam się jednak przełamać i wybrałam się dziś na jagody. Nie było tak strasznie jak myślałam. Znalazłam fantastyczną miejscówkę i w ciągu niecałej godziny zebrałam 1.5 litra jagód. Bardzo mnie to ucieszyło, zwłaszcza, że od dłuższego czasu, planowałam zrobić pierogi kasztanowe z jagodami. Niestety nie wyszły i raczej do nich już więcej nie wrócę, chyba że udoskonalę recepturę hehehe.
Po nieudanej akcji pierogowej:), na drugi ogień poszło ciasto. Okazało się smacznym strzałem w dziesiątkę. Wilgotne,ale o lekkiej konsystencji, pachnące jagodami cóż można chcieć więcej. Myślę, że i Wam posmakuje.

Przepis to taka trochę moja inwencja, choć przyznaję, że bazowałam troche na przepisie na babkę jogurtową. Zobaczcie sami co mi wyszło:).





Składniki:
  • 300g mąki bezglutenowej
  • 2 łyżka mąki gryczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stewi
  • 1 łyżka miodu
  • 300g maślanki
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 mleka roślinnego (np. migdałowe) można też krowie
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 duże garści jagód
Piekarnik nagrzewamy do 1800C.

W jednym naczyniu łączymy suche składniki. W drugim rozbijamy jajka widelcem i mieszamy z pozostałymi mokrymi składnikami. Następnie łączymy zawartość obu naczyń. Mieszamy do połączenia składników.
Dodajemy jagody (zachowujemy część aby posypać po wierzchu).

Podłużną formę na chleb smarujemy masłem i posypujemy otrębami gryczanymi. Przygotowaną masę przekładamy do formy, posypujemy jagodami i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 45 - 50 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.


Smacznego...


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty