Walentynkowe ciasto czekoladowe z rumową nutką

Hej kochani Walentynki zbliżają się wielkimi krokami. Czy zaplanowaliście już coś na ten dzień? Czy będziecie coś specjalnego? Pyszne śniadanie podane do łóżka, słodki upominek podrzucony do torby na lunch, kwiaty, kolacja przy świecach... lista jest długa:). A że ze mnie łakomczuch, więc ja zrobię ciasto:)


Nie wiem dlaczego ale prawdziwa gorzka czekolada bardzo mi pasuje do Walentynek... głęboki, bogaty, słodko - gorzki smak idealnie opisuje miłość. Czy nie uważacie, że coś w tym jest. 
Dlatego też, ciasto będzie czekoladowe z aksamitną strukturą i głębokim smakiem gorzkiej czekolady z dodatkiem ciemnego rumu. Wprost idealna kombinacja ... .

Przepis trochę zaczerpnięty  z Nigella, ale z lekkimi modyfikacjami. Rezultaty niesamowite i ciężko się było oderwać.

PS. nie popełnijcie tego samego błędu co ja i pozwólcie mu dobrze ostygnąć i odpocząć kilka godzin w lodówce. Smakuje wtedy o niebo lepiej.

Koniecznie wypróbujcie i napiszcie jak Wam smakowało:)



Składniki:
  • 100g gorzkiej czekolady minimum 85% kakao
  • 200g puree z jadalnych kasztanów
  • 3 jajka od szczęśliwej kury
  • 60g prawdziwego masła
  • 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego
  • 60g zmielonych migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego rumu
  • szczypta soli

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem dodajemy puree kasztanowe i dobrze mieszamy. Do tak przygotowanej masy wlewamy roztopioną czekoladę i dobrze mieszamy.  W osobnym naczyniu ubijamy białka  i stopniowo łączymy z naszym ciastem.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do niedużej tortownicy albo formy w kształcie serca, jeśli ma być na walentynki.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 40 minut. Gotowe ciast wyciągamy i studzimy. Należy wstawić do lodówki ns kilka godzin. Smakuje wtedy dużo lepiej i nabiera tej jedwabistej aksamitnej tekstury.




Happy Valentine's Day ♥ ♥ ♥

Komentarze

Popularne posty