Jagodowa drożdżówka z lukrem i kruszonką (bezglutenowa)
Cześć kochani... witam Was
bardzo serdecznie po dłuższej chwili nieobecności. Wiecie przecież, jak to
czasem bywa, życie lubi stawiać nam nowe wyzwania i czasem trudno ogarnąć
wszystkie rzeczy.
Z nowości, którymi chciałam się podzielić to Fantazje Kulinarne rozwinęły lekko swoje skrzydła, a ciasta z domowej kawiarenki cieszą nie tylko rodzinę i znajomych, ale znalazły również niewielkie grono prawdziwych klientów:). Ci co prężniej działają na Facebook, na pewno zauważyli mój nowy Fanpage Fantazje Kulinarne - the real cakes factory gdzie przedstawiam moje zamówienia. Jeśli jeszcze nie odwiedziliście mojej strony to serdecznie zapraszam do polubienia:).
Z nowości, którymi chciałam się podzielić to Fantazje Kulinarne rozwinęły lekko swoje skrzydła, a ciasta z domowej kawiarenki cieszą nie tylko rodzinę i znajomych, ale znalazły również niewielkie grono prawdziwych klientów:). Ci co prężniej działają na Facebook, na pewno zauważyli mój nowy Fanpage Fantazje Kulinarne - the real cakes factory gdzie przedstawiam moje zamówienia. Jeśli jeszcze nie odwiedziliście mojej strony to serdecznie zapraszam do polubienia:).
Ok...może wystarczy tych
nowości, bo na pewno nie możecie się doczekać co dla Was dziś przygotowałam.
Będzie bardzo słodko i sezonowo a miłośników jagód na pewno przyciągnie ten
przepis ;),
Jak na pewno zauważyliście
sezon jagodowy już się zaczął. I ja również postanowiłam się udać w moje
sekretne miejsce na Wyspie :). Efektem tego pył niecały litr jagód w ciągu
godziny. Niewielka ilość powędrowała do zamrażarki a reszta pojawiła się
na ogromnej jagodowej drożdżówce z kruszonką i lukrem. Był to mój pierwszy
eksperyment z bezglutenowym ciastem drożdżowym i jak się tego
wcześniej obawiałam, nie było aż tak trudne. Ciast było trochę bardziej klejące
niż tradycyjne drożdżowe no i mniej plastyczne. Wszystko jednak się udało
i ostateczne efekty szybko znikły z paterki hehe:)
Zobaczcie zresztą sami...
Składniki:
ZACZYN: 50ml ciepłego mleka,
7g suszonych drożdży, 2 łyżki cukru
CIASTO:
· 2 żółtka
·
250g
mieszanki mąki bezglutenowej Doves Farm
· 70ml
ciepłego mleka
· 75g drobnego
cukru do wypieków
· 40g masła
· szczypta
soli
KRUSZONKA:
· 1 duża łyżka
masła
· garść mąki
kokosowej
· 1 łyżka
płatków owsianych drobno zmielonych
· 1 czubata
łyżka cukru
LUKIER:
· 1 szklanka
cukru pudru
· 2 łyżki
śmietany kremówki
Drożdże rozpuszczamy w
ciepłym, nie gorącym mleku z dodatkiem cukru. Odstawiamy na około 15 minut.
W między czasie przygotowujemy
pozostałe składniki. Mleko i masło podgrzewamy aż masło się rozpuści,
odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na gęsty
kogel-mogel.
W dużej misce przesiewamy
mąkę, dodajemy szczyptę soli a następnie mieszamy drewnianą łyżką z mokrymi
składnikami. Ja chwilę wyrabiałam ręką aż ciasto nabierze jednolitej
konsystencji (jest bardziej klejące niż tradycyjnej ciasto drożdżowe).
Formę na ciasto (u mnie 30 na
20cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto
wykładamy do formy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około
godzinę.
Po tym czasie przygotuj
kruszonkę. Wszystkie składniki wsyp do miski i wyrabiaj rękoma do uzyskania
sypkich grudek.
Na wyrośnięte ciasto
wyłóż równomiernie jagody a następnie posyp kruszonką. Odstaw do lekkiego
wyrośnięcia na około 30 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180
stopni C.
Wyrośnięte ciasto wstaw do
piekarnika i piecz około 45 do 50 minut.
Lukier polewamy na ciepłe
ciasto. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto najlepiej smakuje ze świeżym, lekko schłodzonym mlekiem.
Ciasto najlepiej smakuje ze świeżym, lekko schłodzonym mlekiem.
Smacznego...
Wygląda wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję gin :) było bardzo 😋
Usuń