Jajecznica z rydzami
Pierwsze
grzybobaranie w tym roku zakończone sukcesem a spiżarnia bogatsza o trzy kosze
maślaków J. Udało
się również znaleźć kilka rydzów, które stały się wspaniałym dodatkiem do dzisiejszej
jajecznicy.
Śniadanko udało się wyśmienicie. Aromatyczna jajecznica, pachnąca grzybami i lekka zielona sałatka...wszystko co lubię:)
Naprawdę polecam…
Pozdrawiam…
Śniadanko udało się wyśmienicie. Aromatyczna jajecznica, pachnąca grzybami i lekka zielona sałatka...wszystko co lubię:)
Składniki:
- mała salaterka obgotowanych rydzy
- 3 duże jaja od szczęśliwych kur
- 1 łyżka masła
- sól do smaku
Rydze myjemy i
chwilę obgotowujemy w lekko osolonej wodzie. Przygotowane odstawiamy do
lekkiego ostygnięcia a następnie kroimy w paski.
Na małej patelni
rozpuszczamy masło a następnie dodajemy rydze. Smażymy krótką chwilę aż grzybki
zaczną ładnie pachnąć i lekko się zrumienią. Następnie wbijamy jajka, solimy i
energicznie mieszamy. Smażymy do pożądanej konsystencji. Ja lubię jak
jajecznica jest wilgotna ale nie za wolna.
Gotową jajecznicę
podajemy z sałatką, ale ten przepis następnym razem.
Pozdrawiam…
dziękuję ślicznie za zaproszenie:) jest mi bardzo miło...pozdrawiam
OdpowiedzUsuń