Duszone pieczarki z grillowanym halloumi
Dzisiejsza moja propozycja powstała z potrzeby chwili. Rezultaty okazały się rewelacyjne i na pewno do tego dania nie raz powrócę. Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuję się je w 10 minut.
Serdecznie polecam:)
Składniki na 2 porcje:
W między czasie na głębokiej nieprzywierającej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli. Umyte, nie obrane pieczarki wrzucamy do cebuli, dodajemy połowę szczypiorku, sól, pieprz, całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 1 minuty.
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, lubczyk i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Jeżeli pieczarki wypuszczą dużo wody zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze przez około 1minutę, aż sosik lekko zgęstnieje.
Grillowany halloumi wykładamy na talerze, obok kładziemy pieczarki polewamy sosem. który powstał podczas gotowania. Dekorujemy resztą szczypiorku i świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczarki świetnie będą pasowały również do dań mięsnych.
Serdecznie polecam:)
Składniki na 2 porcje:
- 250g sera halloumi
- 500g małych nieotworzonych pieczarek
- pęczek świeżego szczypiorku
- 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka prawdziwego masła
- 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- sól i pieprz wg smaku
W między czasie na głębokiej nieprzywierającej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli. Umyte, nie obrane pieczarki wrzucamy do cebuli, dodajemy połowę szczypiorku, sól, pieprz, całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 1 minuty.
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, lubczyk i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Jeżeli pieczarki wypuszczą dużo wody zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze przez około 1minutę, aż sosik lekko zgęstnieje.
Grillowany halloumi wykładamy na talerze, obok kładziemy pieczarki polewamy sosem. który powstał podczas gotowania. Dekorujemy resztą szczypiorku i świeżo zmielonym pieprzem.
Pieczarki świetnie będą pasowały również do dań mięsnych.
Smacznego...
Szukałam pomysłu na przepis z użyciem pieczarek i halloumi i znalazłam. Jest idealny, prosty do wykonania i bogaty w smaku. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń