Duszone pieczarki z grillowanym halloumi

Dzisiejsza moja propozycja powstała z potrzeby chwili. Rezultaty okazały się rewelacyjne i na pewno do tego dania nie raz powrócę. Dodatkowym plusem jest to, że przygotowuję się je w 10 minut.

Serdecznie polecam:)

 



Składniki na 2 porcje:
  • 250g sera halloumi
  • 500g małych nieotworzonych pieczarek
  • pęczek świeżego szczypiorku
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka prawdziwego masła
  • 1 łyżka sosu sojowego bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • sól i pieprz wg smaku
Ser kroimy w plastry około 1cm grubości i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy z obu stron.

W między czasie na głębokiej nieprzywierającej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i chwilę smażymy aż się zeszkli. Umyte, nie obrane pieczarki wrzucamy do cebuli, dodajemy połowę szczypiorku, sól, pieprz, całość mieszamy i dusimy pod przykryciem około 1 minuty. 
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, lubczyk i dusimy pod przykryciem kolejne 5 minut. Jeżeli pieczarki wypuszczą dużo wody zdejmujemy przykrywkę i gotujemy jeszcze przez około 1minutę, aż sosik lekko zgęstnieje.

Grillowany halloumi wykładamy na talerze, obok kładziemy pieczarki polewamy sosem. który powstał podczas gotowania. Dekorujemy resztą szczypiorku i świeżo zmielonym pieprzem.


Pieczarki świetnie będą pasowały również do dań mięsnych.





Smacznego... 

Komentarze

  1. Szukałam pomysłu na przepis z użyciem pieczarek i halloumi i znalazłam. Jest idealny, prosty do wykonania i bogaty w smaku. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty