Lekko pikantna pomidorowa z papryką
Na wstępnie pragnę Was wszystkich przeprosić za duży zastój na blogu i postaram się to nadrobić w ramach noworocznych postanowień:)
Wkrótce też, zamieszczę podsumowanie roku, ale tymczasem pragnę się podzielić pysznym przepisem na kremową zupę pomidorowo - paprykową. Na pewno ją polubicie jak ja i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej pomidorowej:)
Zupa jest lekko pikantna, a to za sprawa papryczki chili, gęsta i sycąca. Można ją serwować z makaronem, ryżem albo jak ja to zrobiłam z kawałkami sera mozzarella.
Zobaczcie zresztą sami...
Składniki:
W dużym garnku rozgrzewamy masło i dajemy posiekany czosnek, cebulę, koper i chili. Chwilę smażymy a następnie dodajemy cayenne, liść laurowy, lekko rozgniecione ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 minuty.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew i paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw około 7 - 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, bazylię. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy wodę lub bulion, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Zagotowaną zupę miksujemy blenderem, rozlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami mozzarelli.
Można podawać z ryżem lub makaronem.
* przepis zainspirowany przez Nie - Typowe Wypieki :)
Wkrótce też, zamieszczę podsumowanie roku, ale tymczasem pragnę się podzielić pysznym przepisem na kremową zupę pomidorowo - paprykową. Na pewno ją polubicie jak ja i będzie miłą odmianą dla tradycyjnej pomidorowej:)
Zupa jest lekko pikantna, a to za sprawa papryczki chili, gęsta i sycąca. Można ją serwować z makaronem, ryżem albo jak ja to zrobiłam z kawałkami sera mozzarella.
Zobaczcie zresztą sami...
Składniki:
- całe pomidory w puszcze (około 250ml) lub przecier pomidorowy
- 2 marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 niewielkiego kopra włoskiego
- 1 czerwona papryczka chili (można więcej jak lubicie pikantne)
- 1 łyżka masła
- około 1 litr przegotowanej wody lub bulionu warzywnego
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- szczypta pieprzu cayenne
- 1 czubata łyżka suszonej bazylii lub pęczek świeżej
- sól i pieprz wg smaku
W dużym garnku rozgrzewamy masło i dajemy posiekany czosnek, cebulę, koper i chili. Chwilę smażymy a następnie dodajemy cayenne, liść laurowy, lekko rozgniecione ziele angielskie, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 1 minuty.
Po tym czasie dodajemy pokrojoną marchew i paprykę, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw około 7 - 10 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, bazylię. Całość mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Na koniec dodajemy wodę lub bulion, doprawiamy solą, pieprzem i doprowadzamy do wrzenia.
Zagotowaną zupę miksujemy blenderem, rozlewamy do miseczek i podajemy z kawałkami mozzarelli.
Można podawać z ryżem lub makaronem.
* przepis zainspirowany przez Nie - Typowe Wypieki :)
Smacznego...
ostatnio zaczęłam się przekonywać do zup pomidorowych. w takiej wersji jak powyżej z marchewką i papryką myślę, że bardzo by mi smakowała :)
OdpowiedzUsuńPomidorówki to nigdy nie były moje ulubione zupy....ale ta jest po prostu pyszna bardzo polecam:)
Usuńoh, mi na pewno by smakowała :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuń