Pikantne krewetki w sosie limonkowo - czosnkowym z fasolkami i sałatką z rukoli
Dziś ostatni dzień detoksu cukrowego. 25 dni bez cukru, czekolad i pustych kalorii... okazuje się, że można i tak naprawdę nie bardzo mnie ciągnęło do słodkości :).
Tego co mi czasem brakowało to owoców i odrobiny słodkiego miodu do herbaty.
Mam nadzieję, że i wasze noworoczne wyzwania przebiegają pomyślnie. Moje się jeszcze nie skończyły i długa droga przede mną. Cieszę się jednak, że chociaż na diecie potrafię być wytrwała bo w życiu to różnie bywa...
Ale to nie o mnie ma być, jestem tu, gdyż chcę się podzielić pysznym przepisem.
Będą to krewetki z aromatycznym czosnkowo pikantnym sosem przełamane świeżością limonki. Po prostu raj dla podniebienia.
Dodatkowo przygotowanie zajmie mniej niż 15 minut.
Do dzieła...
Składniki:
Fasolki myjemy i gotujemy na parze przez około 7 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy wodę i wrzątkiem przelewamy krewetki i odstawiamy do od siąknięcia.
Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojone świeże chili, suszone chili i drobno pokrojony czosnek. Krótką chwilę smażymy aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy sok z limonki i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy nie dłużej niż 3 minuty (jak będziemy gotować za długo krewetki będą gumiaste).
Po tym czasie zdejmujemy z ognia dodajemy fasolki i mieszamy. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i podajemy z sałatką.
Tego co mi czasem brakowało to owoców i odrobiny słodkiego miodu do herbaty.
Mam nadzieję, że i wasze noworoczne wyzwania przebiegają pomyślnie. Moje się jeszcze nie skończyły i długa droga przede mną. Cieszę się jednak, że chociaż na diecie potrafię być wytrwała bo w życiu to różnie bywa...
Ale to nie o mnie ma być, jestem tu, gdyż chcę się podzielić pysznym przepisem.
Będą to krewetki z aromatycznym czosnkowo pikantnym sosem przełamane świeżością limonki. Po prostu raj dla podniebienia.
Dodatkowo przygotowanie zajmie mniej niż 15 minut.
Do dzieła...
Składniki:
- 500g mrożonych krewetek (można świeże)
- 1 czerwona papryczka chili
- 1/2 łyżeczki rozkruszonego suszonego chili
- główka czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 duża łyżka oleju kokosowego lub innego do smażenia
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 300g zielonej fasolki szparagowej
- opakowanie rukoli około 250g
- 2 pomidory
- sos sałatkowy (oliwa z oliwek, sok z połówki cytryny, suszona bazylia, sól, pieprz, słodka papryka)
Fasolki myjemy i gotujemy na parze przez około 7 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy wodę i wrzątkiem przelewamy krewetki i odstawiamy do od siąknięcia.
Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojone świeże chili, suszone chili i drobno pokrojony czosnek. Krótką chwilę smażymy aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy sok z limonki i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy nie dłużej niż 3 minuty (jak będziemy gotować za długo krewetki będą gumiaste).
Po tym czasie zdejmujemy z ognia dodajemy fasolki i mieszamy. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i podajemy z sałatką.
Smacznego...
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!
OdpowiedzUsuńhttp://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html
dziękuję za zaproszenie :)
UsuńDanie zaciekawiło mnie, pierwszy razi widzę takie cudo ;)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne i lekkie:) serdecznie polecam...wczoraj zrobiłam z jarmużem i równie pysznie wyszło...pozdrawiam
UsuńMmm pycha!:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!
www.paczekwkuchni.blogspot.com
Pozdrawiam!:)
na pewno zajrzę:) pozdrawiam
Usuń