Brownie ze słodkich ziemniaków (bezglutenowe, wegańskie) obłędnie czekoladowe
Tak jak obiecałam na Facebooku jest kolejny torcik. Tym razem z okazji 100 000 wejścia na bloga. Troszkę jestem spóźniona ale bardzo, bardzo Wam wszystkim dziękuję:).
Torcik jest obłędnie czekoladowy, bezglutenowy i wegański, oblany pysznym karmelem, który już znacie z poprzedniego wpisu, tutaj link: http://krzepa.blogspot.co.uk/2015/06/torcik-czekoladowy-z-cukini-karmel.html .
Ogromne podziękowania dla Diany z bloga Zdrowo Zakręcona za pyszny przepis.
Koniec tego pisania zapraszam na zdjęcia i przepis poniżej...
Pokrojone bataty umieszczamy w misce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i gotujemy w mikrofali przez 8 minut. Gotowe wyciągamy rozdrabniamy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie przygotowujemy mieszankę mąk.
Do ostudzonych batatów dodajemy syropu daktylowego mieszamy i powoli dodajemy mieszankę mąki z migdałami. Moje ciasto wydało mi się za tępe i dodałam trochę mleka migdałowego tak około 1/4 szklanki (w oryginalnym przepisie było dodatkowo 14 namoczonych daktyli).
Gotową masę wykładamy do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 20 minut. Gotowe brownie odstawiamy do ostygnięcia a następnie przygotowujemy polewę.
Ja swoje podałam z karmelem muscovado i pokruszonymi ziarnami kakaowca.
Torcik jest obłędnie czekoladowy, bezglutenowy i wegański, oblany pysznym karmelem, który już znacie z poprzedniego wpisu, tutaj link: http://krzepa.blogspot.co.uk/2015/06/torcik-czekoladowy-z-cukini-karmel.html .
Ogromne podziękowania dla Diany z bloga Zdrowo Zakręcona za pyszny przepis.
Koniec tego pisania zapraszam na zdjęcia i przepis poniżej...
Składniki:
- 2 bataty (około 500g)
- 2/3 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 szklanki mąki ryżowej (około 100g)
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki syropu daktylowego
POLEWA:
- czekoladowa (tabliczka gorzkiej czekolady rozpuszczona w kąpieli wodnej)lub;
- karmel wegański z cukru muscovado
- pokruszone ziarna kakaowca do posypania
Składniki na karmel + link do przepisu TUTAJ
- pół szklanki ciemnego cukru muscovado (można użyć trzcinowego)
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego
- 1/4 szklanki gęstego mleka kokosowego
- miska z zimną wodą
- nieprzywierający rondel
Pokrojone bataty umieszczamy w misce, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i gotujemy w mikrofali przez 8 minut. Gotowe wyciągamy rozdrabniamy blenderem i odstawiamy do ostygnięcia.
W między czasie przygotowujemy mieszankę mąk.
Do ostudzonych batatów dodajemy syropu daktylowego mieszamy i powoli dodajemy mieszankę mąki z migdałami. Moje ciasto wydało mi się za tępe i dodałam trochę mleka migdałowego tak około 1/4 szklanki (w oryginalnym przepisie było dodatkowo 14 namoczonych daktyli).
Gotową masę wykładamy do formy natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180ºC przez około 20 minut. Gotowe brownie odstawiamy do ostygnięcia a następnie przygotowujemy polewę.
Ja swoje podałam z karmelem muscovado i pokruszonymi ziarnami kakaowca.
Smacznego i jeszcze raz wielkie dzięki:)
Ale mi narobiłaś smaka! Wygląda obłędnie. I ten karmel... Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSuper przepis to teraz nasze ulubione ciacho:) pozdrawiam
UsuńAleż kusisz... :)
OdpowiedzUsuńprawda że pysznie wygląda:) pozdrawiam
Usuń