Ciasto czekoladowe z buraków (bezglutenowe)

Cześć kochani, dawno mnie tutaj nie było. Obowiązki, praca, rozwój... Postanowiłam się jednak trochę oderwać od tego wszystkiego i podzielić się pysznym przepisem. Będzie pysznie, czekoladowo no i jak to u mnie zdrowo, bez rafinowanego cukru i mąki.
Ciasto Wam znane, bo z mojego dawnego przepisu, TUTAJ link, dziś w wersji bezglutenowej.
Zmiana mąki nic mu nie ujmuje a mąka gryczana nadaje ciekawego charakteru. Co się będę rozpisywać, jest pyszne i zachęcam do wypróbowania. 




Składniki:
  • 250g ugotowanych buraków czerwonych (około 4 średnich buraków)
  • 100g gorzkiej czekolady minimum 85% kakao
  • 180g mąki gryczanej
  • 2 jajka roztrzepane
  • 100ml oleju kokosowego (rozpuścić w rondelku)
  • 3 łyżki syropu korab lub innego słodzidła (miód, syrop z agawy)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • szczypta soli
Do dekoracji: około 25g gorzkiej czekolady, łyżeczka mielonych migdałów plus serek philadelphia.

 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko ostudzić. Buraki zetrzeć na drobnych oczkach, połączyć z jajkami, olejem, wanilią i dodać do masy czekoladowej.

Mąkę przesiać dodać proszek, sodę, sól.

Następnie połączyć zawartość obu naczyń i dobrze wymieszać łyżką.

Formę o średnicy 18cm lekko natłuścić olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut do tzw. suchego patyczka.

Po tym czasie ciasto wyciągamy i posypujemy startą na tarce gorzką czekoladą. Gotowe ciasto studzimy na kratce a następnie przekładamy kremem z serka philadelphia, podobnie jak w przepisie na Carrot cake (zamiast cukru dałam łyżkę korabu).

Tak przygotowane ciasto odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy zmielonymi migdałami.

 


 Smacznego...

Komentarze

  1. Katarzyno nominowałam Cie do zabawy Liebster Blog Aword
    https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/liebster-blog-award-2015/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i bardzo chętnie dołączę do zabawy pozdrawiam

      Usuń
  2. Czy podana masa buraczków jest po ugotowaniu czy przed?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, muszę kiedyś wypròbować ten przepis :) a weszłam tylko po naleśniki hehe ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty