Ciasto śliwkowo - kawowe (bezglutenowe, wegańskie)
Cześć kochani dziś na blogu będzie znów słodko i pachnąco. A to za sprawą tego pysznego ciasta, którego przepisem zaraz się podzielę. Można powiedzieć, że jest on mojego autorstwa, lekko zainspirowany ciastem daktylowym, które to postaram się przyrządzić innym razem.
Ciasto jest banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, delikatnie pachnące kawą z cynamonem, wilgotne i lekkie w smaku. Co tu dużo pisać, musicie wypróbować.
Składniki:
Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Formę do chleba lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem. Ja swoje posypałam mąką kokosową:).
* suszone śliwki około 3/4 szklanki zalewamy około szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.
Ciasto jest banalnie proste, szybkie w przygotowaniu, delikatnie pachnące kawą z cynamonem, wilgotne i lekkie w smaku. Co tu dużo pisać, musicie wypróbować.
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka stewii lub innego słodzidła
- 1 puszka suszonych śliwek w syropie bez dodatku cukru u mnie 450g (można przygotować samemu)*
- 1 szklanka kawy rozpuszczalnej lub mleka migdałowego
- 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego (można zastąpić innym)
Następnie łączymy zawartość obu naczyń i dokładnie mieszamy aby nie było grudek.
Formę do chleba lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut w temperaturze 160ºC do suchego patyczka. Gotowe odstawiamy do ostygnięcia. Dekorujemy cukrem pudrem. Ja swoje posypałam mąką kokosową:).
* suszone śliwki około 3/4 szklanki zalewamy około szklanką gorącej wody i odstawiamy na kilka godzin.
Smacznego...
Az czuję jego boski zapach!:)
OdpowiedzUsuńPyszne polecam
Usuń