Świąteczna tarta z żurawiną pod migdałowo - kokosową kruszonką (bez glutenu, paleo)
Cześć kochani, wiem że do Świąt jeszcze trochę czasu ale czas zabrać się za planowanie świątecznego menu:). Ja otwieram ten sezon pyszną, bezglutenową i bez zbożową tartą.
Robiłam ją już na dwa sposoby: ze świeżą żurawiną i żurawinowym sosem. Obie są bardzo pyszne, ta z żurawinowym sosem trzyma kruszonkę w jednym miejscu i ładnie przylega do spodu tarty. Świeża żurawina nie wytworzyła zbyt dużej ilości soku i góra tarty spadała na talerzyk. Kto by się tym jednak przejmował, całość super się prezentuje, kroi i oczywiście smakuję.
Zapraszam do kuchni na testowanie:)
Składniki:
Robiłam ją już na dwa sposoby: ze świeżą żurawiną i żurawinowym sosem. Obie są bardzo pyszne, ta z żurawinowym sosem trzyma kruszonkę w jednym miejscu i ładnie przylega do spodu tarty. Świeża żurawina nie wytworzyła zbyt dużej ilości soku i góra tarty spadała na talerzyk. Kto by się tym jednak przejmował, całość super się prezentuje, kroi i oczywiście smakuję.
Zapraszam do kuchni na testowanie:)
Składniki:
- 1 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/4 szklanki mąki kokosowej
- 150g prawdziwego masła
- 1 duże jajko od szczęśliwej kury
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
Nadzienie:
- 200g surowej żurawiny lub mały słoiczek żurawiny do mięs
Kruszonka:
- 1 1/2 szklanki niesłodzonych wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki pokruszonych płatków migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 jajka od szczęśliwej kury
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie przygotowujemy spód do tarty. Jajko, wanilię i cynamon mieszamy mikserem, dodajemy obie mąki i mieszamy (jeżeli lubicie słodsze desery można dodać odrobinę syropu z agawy lub miodu).
Prostokątną formę lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wykładamy do formy i lekko zwilżonymi rękoma równomiernie rozprowadzamy. Należy lekko dociskać.
Tak przygotowaną podstawę podpiekamy w piekarniku przez 15 minut.
Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. W między czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. Surową żurawinę należy umyć i przekroić na połówki, następnie poukładać na podpieczonym spodzie (żurawiną ze słoiczka smarujemy podpieczony spód).
Jajka rozbijamy rózgą, dodajemy wanilię, wiórki kokosowe i migdały. Mieszamy łyżką. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch tarty.
Temperaturę obniżamy do 160°C i pieczemy przez 35 minut, aż góra ładnie się zezłoci. Gotową tarte odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy przed podaniem.
Smacznego...
cudo! chętnie bym się poczęstowała!
OdpowiedzUsuńDziękuję:) i serdecznie polecam
UsuńSmacznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do konkursu na moim blogu! :-)
Na pewno zobaczę, dziękuję za informację:)
UsuńCzy da radę zastąpić mąkę kokosową na jakąś inną bezglutenową?
OdpowiedzUsuńKiedyś pomieszalam zmielone migdały z mąka jaglana i wyszło dobre ciasto, jak dobrze pamiętam to byl przepis na mazurek z czeko_sliwka pozdrawiam
Usuń