Krem z dyni i pora
Już od dłuższego czasu chciałam się z Wami podzielić pysznym przepisem, który przyjechał ze mną prosto z Hiszpanii. Kremowa zupa z dyni i pora, która nie tylko zachwyca smakiem i pozostawia błogość na twarzy, ale jest do tego prosta w wykonaniu. Prawie 2 składnikowa, pomijając oliwę i sos sojowy. Idealny obiad na jesienne i zimowe dni.
Moji znajomi przygotowali ją w szybkowarze. Ja, że takowego urządzenia nie posiadam, swoją zupę zrobiłam w wolnowarze. Zobaczcie co wyszło:).
Składniki:
Moji znajomi przygotowali ją w szybkowarze. Ja, że takowego urządzenia nie posiadam, swoją zupę zrobiłam w wolnowarze. Zobaczcie co wyszło:).
Składniki:
- 1 nieduża dynia piżmowa;
- 1 por (biała część);
- sól i pieprz do smaku;
- 1/4 szklanki mleka roślinnego (można pominąć);
- dobrej jakości oliwa z oliwek;
- sos sojowy;
Rozgrzewamy wolnowar z odrobiną oliwy.
Pora kroimy i lekko podsmażamy na oliwie. Tak przygotowany wrzucamy do wolnowaru. Dynię obieramy i kroimy w kostkę, lekko podsmażamy na tej samej patelni co pora. Dodajemy do pora i mieszamy. Lekko opruszamy solą morską (ja dałam trochę wegety). Patelnię zalewamy wodą i przelewamy wszystko do wolnowaru, uzupełniamy przegotowaną wodą tak aby wszystko prawie było pokryte.
Zostawiamy na około 3 godziny na wysokiej temperaturze lub gotujemy do miękkości dyni.
Ugotowaną zupę miksujemy ręcznym blenderem. Dosmakowujemy solą i pieprzem, dodajemy mleko (ja pominełam).
Zupę podajemy skropioną oliwą i sosem sojowym z świeżym chlebem. Palce lizać:).
Smacznego...
ja testuję mój nowy wolnowar, od Crcok pot ( jest rabat 150 zł na ich oficjalnej stronie ) bardzo smaczne z wolnowaru, tak samo jak ta zupa z soczewicy
OdpowiedzUsuń