Hummus

Próbowaliście kiedyś hummus? Jeśli nie, to koniecznie musicie to nadrobić.
Jest pyszny, zdrowy i dodatkowo bardzo łatwy do zrobienia.


Hummus to rodzaj pasty, dipu do chleba, paluszków czy warzyw. Przygotowywany jest z ciecierzycy, pasty tahini, oliwy, soku z cytryny, czosnku i przypraw.
Świetnie nadaje się na różnego rodzaju imprezy, jak również ,jako starter czy lekka przekąska.


U mnie pojawił się on w wersji "imprezowej" z krakersami i warzywami.





Do przygotowania hummusu możemy użyć gotowej ciecierzycy z puszki bądź możemy ugotować suszoną. Ja użyłam takiej z puszki, co by skrócić czas przygotowania.



Składniki na hummus:
  • puszka ciecierzycy, ok. 400g odcedzonej (zostawiamy 1/4 zalewy)
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • około 5 ząbków czosnku
  • 1 do 2 łyżek tahini
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól do smaku

  • dodatkowo krakersy lub paluszki do podania i dowolne warzywa u mnie ogórek, papryka i seler naciowy

 Składniki na hummus umieszczamy w food procesorze i miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i kminkiem wg. własnego smaku.
Podajemy z krakersami lub paluszkami oraz warzywami pokrojonymi w słupki.

Smacznego...

Komentarze

  1. Mam to codziennie w kilku wersjach do wyboru :)
    pozdrowienia z Arabii Saudyjskiej

    OdpowiedzUsuń
  2. mój ulubiony to roast peppers hummus:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty