Jogurtowe muffiny z rabarbarem

Co powiecie na muffinka z kawą lub herbatą na drugie śniadanie? Ja uważam, że to wspaniały pomysł, który doda nam słodyczy na cały dzień.

Moja propozycja na dziś to Jogurtowe muffiny z rabarbarem, które podbiją i Wasze podniebienia.



Składniki na 18 muffinków:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki zarodków pszennych
  • 2/3 szklanki jasnego cukru muscovado
  • 1 jajko
  • 1/3 oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 150g rabarbaru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na posypkę:
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki mokre a w drugim wszystkie składniki suche.

Zawartość obu naczyń i rabarbar łączymy razem i mieszamy, tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wykładamy papilotkami i przekładamy do nich ciasto, do 3/4 wysokości papilotki.
Po wierzchu posypujemy cukrem wymieszanym z cynamonem.


Pieczemy około 20 - 30 minut w temperaturze 190ºC do tzw. suchego patyczka. Gotowe muffinki studzimy na kratce.


Smacznego...

Komentarze

  1. ale wyszły puchate :) i delikatne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę polecam są lekkie i puszyste i szybko znikają z talerza:)

      Usuń
  2. Muffiny sprawdzają się zawsze i wszędzie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. To próbuje:) zobaczymy czy wyjdą - kupiłam rabarbar ale nie miałam masła - a w każdym przepisie tylko masło i masło:) dopiero trafiłam na Twój i wszytskie składniki są także zaczynam:D dam znać jak wyszły;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszły pyszniutkie:) świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci smakują i że przepis się sprawdził kolejny raz :) pozdrawiam serdecznie i zaglądaj częściej...pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty