Piernik inaczej

Jest chwila przerwy od wypieków, porządków i przygotowań świątecznych. Postanowiłam to wykorzystać aby podzielić się atmosferą świąt i zaproponować pyszny świąteczny smakołyk.
Piernik to jedna z naszych tradycji i często pojawia się na świątecznych stołach. Odstrasza nas jednak czas jego przygotowania. Dziś mam więc propozycję na zdrowy, błyskawiczny "piernik".
Drugą zaletą tego ciasta będzie to, że jest ono bezglutenowe, więc nasi bliżsi na diecie bezglutenowej też będą mogli cieszyć się świętami.



Pamiętacie moje ciasto marchewkowe tutaj przepis , jeżeli Wam smakowało to piernik też  Wam przypadnie do gustu. Wykonanie praktycznie jest takie same, tylko składniki trochę inne.


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki gryczanej
  • 2 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego
  • 3 łyżki dobrego miodu
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki
* u mnie szklanka to 250ml

Do dekoracji
  • 200g serka mascarpone
  • 1 cukier waniliowy
  • suszona żurawina

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: mąkę, sól, sodę i przyprawy.
W drugim naczyniu roztrzepać jajka z olejem, dodać marchewkę, orzechy oraz miód i dobrze wymieszać łyżką.
Keksówkę wysmarować masłem i obsypać otrębami gryczanymi. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w formie a następnie wyjąć i wystudzić na kratce.
Składniki na krem utrzeć mikserem przełożyć ostudzone ciasto w środku i na zewnątrz oraz udekorować żurawiną. Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu pod przykryciem aby serek nie wysychał.
Wesołych Świąt...

Komentarze

Popularne posty