Ciasteczka jaglane z dżemem wiśniowym (bezglutenowe)

Tłusty Czwartek tj. święto pączka wreszcie nadszedł:). To chyba po dniu dziecka i dniu naleśnika mój ulubiony dzień:) ... a dlaczego, bo można się najeść do syta i nikt nie powie, że to źle dla naszego organizmu, a wręcz przeciwnie wszyscy będą Cię zachęcać abyś zjadł jeszcze jednego:)
Ja dla odmiany przygotowałam dziś pyszne, maślane ciasteczka jaglane z wiśniowym dżemem. Zainspirowane przepisem z blogu Waniliowa Chmurka (tutaj link do oryginalnego przepisu).
Ciasteczka są wspaniale chrupiące, lekkie i bez wyrzutów sumienia sięgniemy po następne.
Zapraszam...


 


Składniki na 10 ciasteczek:
  • 60g mąki jaglanej
  • 60g płatków jaglanych bądź gryczanych (z gryczanymi mi bardziej smakowały)
  • 20g płatków migdałów
  • 50g miękkiego masła
  • 1 łyżka dobrego miodu
  • 1 duże jajko
  • 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • dżem wiśniowy do dekoracji

 
 
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy masło, miód, wbijamy jajko i całość dobrze mieszamy łyżką.

Płaską blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a następnie za pomocą łyżki nakładamy porcje ciasta w niewielkich odstępach. Kulki ciasta lekko spłaszczamy, a w środku robimy niewielkie wgłębienie, które wykładamy około pół łyżeczki dżemu.
 
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C i pieczemy ciasteczka na złoty kolor około 13 minut. Następnie wyciągamy i studzimy na kratce. Uwaga ciasteczka są miękkie na początku ale po ostygnięciu robią się chrupiące.
 

 

 

 
 
Smacznego...

Komentarze

  1. są mega! :)
    ale fajnie, że upiekłaś
    Pozdrawiam ciepło,
    Waniliowa Chmurka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to teraz moje ulubione ciastka :) są przepyszne dzięki za pyszny przepis...pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty