Ciasto czekoladowo-pomarańczowe (bezglutenowe)

Cóż może dodać radości do niedzielnego popołudnia? Oczywiście, że pyszny podwieczorek. Ja zapragnęłam czegoś czekoladowego i z wyraźną nutą pomarańczy. Bardzo lubię to połączenie a gorzka czekolada z pomarańczą to jedna z moich ulubionych.

Długo nie myślałam, a w Internecie sam pojawił się przepis Nigelli Lawson na ciasto czekoladowo - pomarańczowe. Trochę go zmieniłam, bo u mnie nie ma cukru no i pomarańcze obrałam ze skórki (może ciasto trochę straciło na aromacie, ale kto wie, skąd te cytrusy przyjechały i jak były transportowane).

Ciasto wyszło pyszne, bardzo czekoladowe z lekką nutką pomarańczy. Mile mnie zaskoczyło i chodź wygląda na dość ciężkie i zwarte, to jednak jest puszyste i wilgotne.
Do tego mielone migdały sprawiają, że smakuje trochę jak sernik czekoladowy.


Serdecznie polecam...


 
 
 
Składniki:
  • 2 średnie pomarańcze
  • 6 jajek
  • 200g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 2 łyżki miodu (można dać więcej jeżeli lubicie słodko)
  • 50g naturalnego kakao
  • dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 85% kakao na polewę

 
Pomarańcze obieramy ze skórki i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie odcedzamy, przekrajamy na pół i wyciągamy pestki. Następnie miksujemy na pulpę.
 
W osobnym naczyniu mieszamy składniki suche. Do ostudzonej pulpy pomarańczowej dodajemy żółtka, miód i suche składniki a następnie mieszamy ręcznym mikserem na jednolitą masę.
Białka ubijamy na pianę i łączymy za pomocą miksera z naszym ciastem.
 
Formę o średnicy 20cm smarujemy delikatnie masłem lub olejem kokosowym i wykładamy papierem do pieczenia.
Następnie przelewamy ciasto do formy i pieczemy w nagrzanym do
180° C
piekarniku około 50 minut.
Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe (patyczek powinien być suchy).
Upieczone ciasto studzimy, dekorujemy polewą, kawałkami świeżej pomarańczy i płatkami migdałów.
 
Polewa:
 
Czekoladę gorzką roztapiamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę wylewamy na ostudzone ciasto.
 
 
Ciasto podajemy z gęstą śmietanką i plasterkami świeżej pomarańczy.
 
 
 
 
 
 
Smacznego...
 
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty