Batoniki śniadaniowe (bezglutenowe, wegańskie)

Znalazłam wreszcie chwilę na podzielenie się z Wami pysznym, chrupiącym przepisem na batoniki. Są zdrowe, smaczne, wspaniale chrupiące no i bardzo pożywne. Wypełniają je same zdrowe składniki bez zbędnych dodatków, trans tłuszczów i rafinowanego cukru.
Można je śmiało spałaszować na śniadanie,  jak również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy, a że sezon majówkowy to bez zastanawiania zapakujmy je do plecaka na wędrówkę czy piknik. 

Zachęcam serdecznie:)







Składniki:
  • płatki jaglane (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka całych ziaren siemienia lnianego 
  • 2 - 3 łyżki syropu daktylowego (można dać miód)
  • pestki słonecznika (1/2 szklanki)
  • pestki dyni lub melona (1/2 szklanki)
  • sezam niełuskany (1/4 szklanki)
  • nieduża garść całych migdałów  oraz płatków migdałowych
  • garść orzechów nerkowca
  • kopiasta łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
 
 
Na patelni, na niewielkim ogniu, podgrzewamy olej kokosowy, syrop daktylowy lub miód, do uzyskania płynnej konsystencji. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dobrze mieszamy aby nasiona i orzechy oblepiły się olejem i syropem. Po około minucie zdejmujemy z gazu i przygotowujemy formę do pieczenia.
 
Formę wykładamy papierem do pieczenia i lekko smarujemy olejem kokosowym. Następnie wykładamy na nią przygotowaną wcześniej mieszankę, dobrze dociskając łyżką bądź rękoma aby masa równomiernie się rozprowadziła.
Ja użyłam formy 21cm na 28cm a grubość batoników była około 7mm.
 
Tak przygotowaną masę pieczemy w temperaturze 1400C przez około 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyciągamy i kroimy ciasto na podłużne batoniki za nim zastygnie.
Batoniki można przechowywać do kilku dni w szczelnie zamkniętym naczyniu.
 
 
 
 
 
  

Komentarze

  1. Pieczywo chrupkie z ziaren już robiłam, muszę spróbować zrobić takie batoniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo pyszne polecam:) można też zrobić w niższej temperaturze 100 stopni wtedy trzeba dłużej piec ale będą jeszcze zdrowsze:)

      Usuń
  2. świetne te batoniki :) idealne na piknik :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty