Surówka z jarmużem i buraczkiem

Dni, jak dzisiejszy, kocham najbardziej... spędzone aktywnie, na świeżym powietrzu,
w doborowej kompani i poświęcone pasji, bez której nie wyobrażam sobie mojego życia.
Cóż więcej może bardziej mnie uszczęśliwić? Chyba tylko miska pysznego jedzenia.


Było więc pysznie, zdrowo i aktywnie, a w plecaku wylądowało pudełeczko z sałatką na lunch...





Składniki:
  • kilka młodych listków jarmużu
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • pęczek szczypiorku
  • 2 małe ugotowane buraczki
  • pół papryki zielonej
  • kawałek białego sera u mnie Wensleydale z żurawiną
  • kilka listków mięty
  • sól i pieprz wg smaku
  • sos sałatkowy (sok z połowy cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka miodu, słodka papryka, oregano)

Warzywa myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

Przygotowujemy liście jarmużu, należy wyciąć twarde żyłki a następnie pokroić na drobne paski. Szczypiorek, miętę kroimy. Marchew ścieramy na tarce. Buraczki kroimy na plasterki a paprykę w paski.

wszystkie składniki umieszczamy w misce i zalewamy  sosem sałatkowym przygotowanym z powyższych składników. Doprawiamy sola i pieprzem.
Sałatkę przekładamy do pojemniczka i posypujemy białym serem.


Jeżeli sałatka będzie dłużej przechowywana proponuję przygotować sos do małego pojemniczka i zalać sałatkę przed samym spożyciem.



 
 
Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty