Naleśniki jaglane bezglutenowe

Wszyscy dobrze wiemy, że najlepszym lekarstwem na wszelkie dolegliwości jest pyszne jedzenie, które doda nam sił i energii na radzenie sobie z problemami.
Moja operacja ręki przeszła pomyślnie i pomimo trudności z codziennymi sytuacjami radzę sobie dobrze a najbliżsi mnie rozpieszczają:) . Najbardziej jednak brakuje mi chwil spędzonych w kuchni pośród pysznych smaków i zapachów. Na szczęście fantazja  wciąż dopisuje i z pomocą innych tworzymy smakołyki.
Tak też było i dziś, i razem z ciocią wyczarowałyśmy smakowite naleśniki jaglane.  

Zobaczcie sami...



Składniki:
  • 4 czubate łyżki mąki jaglanej (u mnie kasza jaglana zmielona na mąkę)
  • 1,5 łyżki siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • około 1,5 szklanki zimnej wody
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy)

Najpierw ubijamy jajka na dość luźną konsystencję. Dolewamy wodę, dodajemy mąki i sól oraz delikatnie ubijamy, aż składniki się dobrze połączą. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy na około 10 - 15 minut.
Po tym czasie mieszamy jeżeli ciasto bardzo zgęstnieje dodajemy odrobinę wody. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na nieprzywierającej patelni i smażymy* naleśniki (my użyłyśmy małej chochelki na jednego naleśnika, średnica patelni 16cm) z obu stron, aż ładnie się zarumienią. (Pierwsze najczęściej nie są najładniejsze, ale kolejne są bardziej zgrabne).
Przygotowane naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. U nas był to dżem wiśniowy, serek wiejski, banany i cynamon. 


* ciasto staramy się nakładać na środek patelni i lekko rozprowadzamy na całą powierzchnię. Naleśniki nie są tak elastyczne jak tradycyjne pszenne więc podczas przekręcania należy uważać.  


 
 
 
Smacznego...

Komentarze

  1. Zrobiłam, bardzo mi smakowały. Polecam !!!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda świetnie i pewnie tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. A u nas w domu je się naleśniki bezglutenowe z gryki: http://bezglutenowyswiat.pl/bezglutenowy-mix-nalesnikowy-gryczany-masa-netto-375g.html. Smakują świetne i nadają się też dla naszego małego celiakowca.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz na pewno zajrzę :) u mnie gryczane też są a tutaj link do przepisu :) http://krzepa.blogspot.com/2014/03/pancakes-day-i-nalesliki-gryczane.html zapraszam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty