Jaja sadzone w śmietanie i pomidorach z fasolką szparagową

Mój przepis na jaja sadzone w śmietanie i pomidorach, zainteresował członków grupy "Coś smacznego i niedrogiego" , a że jest dość nietypowy to podzielę się i z Wami:)
Nie zrażajcie się wyglądem, danie to jest naprawdę pyszne, a swoją innością może zaskoczyć nie jednego.

Podziękowanie dla cioci za pyszny przepis, który dodaje do jednych z moich ulubionych:)



 

Składniki:
  • 2 duże jaja od szczęśliwych kur
  • 2 łyżki gęstej śmietany*
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 średniej wielkości pomidor
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa wg smaku
Dodatkowo: 
  • duża garść fasolki szparagowej lub innych ulubionych warzyw
  • czubata łyżeczka masła
  • łyżeczka zmielonych orzechów włoskich
  • koperek do posypania


Fasolkę myjemy, odcinamy twarde zakończenia i gotujemy na parze do miękkości około 7 - 10 minut.

Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki oraz kroimy w kostkę.

Na małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pomidory, śmietanę, przyprawy. Wszystko razem mieszamy a następnie wbijamy jaja oraz doprawiamy do smaku. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 do 5 minut aż białka się zetną.

Gotowe jaja dekorujemy świeżym koperkiem i podajemy z fasolką szparagową z masełkiem i orzechami włoskimi.



* łyżka śmietany na jajko


 
Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty