Pikantne krewetki w sosie limonkowo - czosnkowym z fasolkami i sałatką z rukoli

Dziś ostatni dzień detoksu cukrowego. 25 dni bez cukru, czekolad i pustych kalorii... okazuje się, że można i tak naprawdę nie bardzo mnie ciągnęło do słodkości :).
Tego co mi czasem brakowało to owoców i odrobiny słodkiego miodu do herbaty.

Mam nadzieję, że i wasze noworoczne wyzwania przebiegają pomyślnie. Moje się jeszcze nie skończyły i długa droga przede mną.  Cieszę się jednak, że chociaż na diecie potrafię być wytrwała bo w życiu to różnie bywa...
Ale to nie o mnie ma być, jestem tu, gdyż chcę się podzielić pysznym przepisem.
Będą to krewetki z aromatycznym czosnkowo pikantnym sosem przełamane świeżością limonki. Po prostu raj dla podniebienia.
Dodatkowo przygotowanie zajmie mniej niż 15 minut.


Do dzieła...




Składniki:
  • 500g mrożonych krewetek (można świeże)
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1/2 łyżeczki rozkruszonego suszonego chili 
  • główka czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego lub innego do smażenia
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 300g zielonej fasolki szparagowej
Dodatkowo na sałatkę:
  • opakowanie rukoli około 250g
  • 2 pomidory
  • sos sałatkowy (oliwa z oliwek, sok z połówki cytryny, suszona bazylia, sól, pieprz, słodka papryka)

Fasolki myjemy i gotujemy na parze przez około 7 - 10 minut. W tym samym czasie gotujemy wodę i wrzątkiem przelewamy krewetki i odstawiamy do od siąknięcia.
Olej kokosowy rozgrzewamy na patelni. Dodajemy pokrojone świeże chili, suszone chili i drobno pokrojony czosnek. Krótką chwilę smażymy aby się nie przypaliło. Następnie dodajemy sok z limonki i energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy krewetki, mieszamy i smażymy nie dłużej niż 3 minuty (jak będziemy gotować za długo krewetki będą gumiaste).
Po tym czasie zdejmujemy z ognia dodajemy fasolki i mieszamy. Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą morską i podajemy z sałatką.


Smacznego...

Komentarze

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie zaciekawiło mnie, pierwszy razi widzę takie cudo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smaczne i lekkie:) serdecznie polecam...wczoraj zrobiłam z jarmużem i równie pysznie wyszło...pozdrawiam

      Usuń
  3. Mmm pycha!:)
    Zapraszam do siebie! Dzisiaj pyszna zupa krem z pieczonych buraków!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty