Pizza bezglutenowa

Ale ten miesiąc zleciał. Jeszcze chwilę temu były przygotowania do świąt, Nowy Rok a tu już 1 luty... . Ja oczywiście zabiegana i obiecany przepis na pizzę na koniec tygodnia zostawiłam. Mam nadzieję, że czekaliście cierpliwie bo naprawdę warto, a pizza przypadnie Wam do gustu.

Serdecznie zapraszam...

 
 

Składniki:
  • 300g mąki bezglutenowej + do podsypania (140g mąka ryżowa, 2 łyżki siemienia lnianego, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 łyżka zmielonego ostopestu, 1 łyżka zmielonych ziaren konopi)*
  • 250ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego lub miodu
  • ulubione dodatki (sos pomidorowy, boczek, serek mozzarella, czarne oliwki, rukola)
* można dać samą mąkę ryżową, ja chciałam mieć bardziej razowe ciasto

Do dużej miski wsypujemy wszystkie mąki, sól, cukier i drożdże, mieszamy. Dodajemy oliwę oraz powoli wlewamy wodę delikatnie mieszają. Gdy składniki się połączą wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy na zwartą kulę (trzeba podsypywać mąką).
Wyrobione ciasto obsypujemy mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godzina).

W między czasie przygotowujemy ulubione dodatki.

Ja swój sos pomidorowy przygotowałam z koncentratu pomidorowego. W miseczce połączyłam 2 łyżki koncentratu, 1 łyżkę oliwy, sól i pieprz cayenne wg. smaku.

Po około godzinie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z powyższych składników uzyskamy 3 małe pizze o średnicy 24cm.


Rozgrzewamy piekarnik do 2200C.

Ciasto dzielimy na 3 porcje i na podsypanej stolnicy rozwałkowujemy na cienkie placki. Przekładamy na blachę do pieczenia, smarujemy sosem pomidorowym i wykładamy ulubione składniki. Pieczemy około 12 minut. Gotowe pizze dekorujemy listkami rukoli i konsumujemy:).




Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty