Babka jogurtowa bezglutenowa

Przepraszam za opóźnienie z przepisem na moją wielkanocną babkę. Zaraz to szybko nadrobię:).
Zanim przejdę do przepisu wspomnę, że wyszła bardzo pyszna i wszyscy ją zachwalali. Do tego prosta w przygotowaniu, bardzo lekka, no i bez dodatku rafinowanych cukrów.

Przepis powstał z kombinacji 2 innych pochodzących z bloga Cukiernia marzeń i Kulinarna pasja. Dziękuję za inspirację:).






Składniki:
  • 300g mąki ryżowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki stewi
  • 1 dojrzały banan rozgnieciony widelcem
  • 300g jogurtu greckiego
  • 1/2 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/4 mleka roślinnego (np. migdałowe) można też krowie
  • 2 jajka od szczęśliwej kury
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • garść rodzynek
Piekarnik rozgrzewamy do 1800C.

Formę na babkę natłuszczamy i posypujemy płatkami jaglanymi lub otrębami gryczanymi.

W jednym naczyniu łączymy suche składniki. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy jogurt, olejek waniliowy, rozgniecionego banana, olej kokosowy.
Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy aż składniki się dobrze połączą. Dodajemy mleko jeżeli ciasto jest za gęste. Na koniec dajemy rodzynki i mieszamy.

Formę wypełniamy do 3/4 i pieczemy do suchego patyczka przez około 45 - 50 minut. 
Upieczoną babkę wyciągamy, lekko studzimy a następnie wyjmujemy z formy.
Studzimy na kratce i dekorujemy wg. uznania. Ja lekko posypałam stewią i udekorowałam prymulkami.


  

Smacznego...
 
 
Bezglutenowa Wielkanoc

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty