Siemienna babeczka z mikrofali

Nie wiem czy zauważyliście, ale od pewnego czasu moje zdjęcia pojawiają się na Instagram. Super sprawa, a ja szybciej mogę się dzielić moimi odkryciami i tym co u mnie słychać:).

Link do mojego konta na Instagram pojawia się w prawej kolumnie na samej górze, zapraszam. Serdecznie zapraszam;).

Dodatkowo przez ów aplikację, dotarłam do super przepisów i blogów. Dziś podzielę się jednym z nich:). Przepis jest banalnie prosty, zdrowy i niesamowicie smaczny:), no i nie uwierzycie, jest gotowy w 4 minuty.  
Babeczka składa się głównie z siemienia lnianego, ale nie bójcie się, w smaku jest ono nie wyczuwalne, ma lekko korzenny smak przełamany słodkością syropu klonowego i bananów. Idealny pomysł na śniadanie lub deser dla niespodziewanych gości:).

Oryginalny przepis pochodzi z bloga Desserts with benefits.

Serdecznie polecam....




Składniki:
  • 30g odtłuszczonego siemienia lnianego (można dać zmielone siemię lniane babeczka będzie bardziej wilgotna)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko od szczęśliwej kury
  • 2 łyżki niesłodzonego mleka migdałowego lub innego roślinnego (można dać krowie)
  • 1 łyżka niesłodzonego lub niskosłodzonego musu jabłkowego (u mnie domowy)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżka syropu klonowego, miodu lub innego słodzidła
do dekoracji: plasterki banana, cynamon i syrop klonowy.


 




Małą ceramiczna foremkę lekko natłuszczamy.

W miseczce roztrzepujemy jajko, dodajemy szczyptę soli, mleko, mus jabłkowy, syrop i ekstrakt waniliowy i mieszamy. Osobno mieszamy suche składniki a następnie łączymy zawartość obu miseczek. Mieszamy do połączenia składników.

Przygotowana masę przekładamy do foremki i wstawiamy do mikrofali na 4 minuty, babeczka powinna odstawać od brzegów.

Gotową babeczkę wykładamy na talerz dekorujemy plastrami banana, polewamy syropem klonowym i lekko posypujemy cynamonem.




Smacznego...


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty