Placek ziemniaczany trochę inaczej

Już od dłuższego czasu chciałam się z Wami podzielić tym przepisem.
Sweet potatoes rosti to taki rodzaj placka ziemniaczanego ale przygotowany ze słodkich ziemniaków z odrobiną chili, pieprzu i soli. Podaje się go z sałatą, szpinakiem, jajkiem bądź kozim serem.
Danie to świetnie nadaje się na śniadanie, bądź obiad. U mnie to często jest brunch, tzn. śniadanie i lunch w jednym:).
Super opcja po intensywnym treningu.
Serdecznie polecam.






Składniki na placek:
  • 1 średniej wielkości batat
  • 1 duże jajko od szczęśliwej kury
  • 1 łyżka odtłuszczonego siemienia lnianego
  • 1/4 łyżeczki chili lub ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia
Do podania:
  • mały pęczek świeżej botwinki (można dać sałatę)
  • pół awokado
  • 1 jajko od szczęśliwej kury
  • sól i pieprz wg smaku
Batata trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy jajko, siemię, sól, pieprz i chili. Mieszamy do połączenia się składników.
Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Na tak przygotowanej patelni smażymy naszego placka (należy go lekko uformować, można smażyć w małych porcjach) na rumiany kolor. Należy przekręcić w trakcie smażenia, najlepsza jest szeroka szpatułka do naleśników.
Gotowy placek zdejmujemy z patelni i podajemy z poszatkowaną botwinką, plastrami awokado i jajkiem w koszulce (można podać z normalnym sadzonym)całość posypujemy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem.




Komentarze

Popularne posty