Świateczne pierniczki bez glutenu

Do świąt już tylko 3 dni. W domach uroczy zapach suszonych grzybów, piernika i ulubionych świątecznych smakołyków... . Czekamy na te chwile cały rok. Ja też kocham ten czas i jak dziecko cieszę się każdą chwilą. 
Dziś mój czas spędziłam na dekoracji świątecznych pierniczków,  bo jak większość z Nas nie wyobrażam sobie świat bez tego smakołyka. 
Pierniczki, których przepisem się zaraz podzielę są kruche i bardzo aromatyczne idealne na choinkę albo świąteczny stół. A zamknięte w szczelnym pojemniczku mogą być przechowywane do 3 tygodni. 

Naprawdę polecam :). 



Składniki:

- ok. 500g maki bezglutenowej + maka do podsypywania (200g mąka gryczana, 150g mąka ryżowa, 60g mąka kukurydziana, 50g mąka ziemniaczana, 40g złocistego siemienia lnianego) 
- 2 łyżki kakao
- 100g dobrego miodu
- 2 łyżki melasy trzcinowej
- 1/2 kostki masła 
- 3 żółtka od szczęśliwych kur
- 2-3 łyżki gęstej śmietany 
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- domowa przyprawa piernikowa (po 1 łyżeczce cynamonu i goździków, po 1/2 łyżeczki kardamon i imbiru, 1/3 łyżeczki kurkumy, szczypta drobnego czarnego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej) 
- szczypta soli.




Masło, miód, melasę, przyprawy i kakao podgrzewamy mieszając aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia. 
Sodę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do masy. Następnie dodajemy po żółtku, energicznie mieszając. 
Dosypujemy maki, mieszamy a następnie ugniatamy na stolnicy. Ciasto może wydawać się suche dodajemy więc trochę śmietany. 
Zagniatamy na gładkie ciasto. 

Rozwałkowujemy na grubość 5-7mm i wykrajamy ulubione formy. Blachę smarujemy lekko masłem i wkładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10 do 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Gotowe pierniczki odstawiamy do całkowitego ostygnięcia a następnie dekorujemy. 

Ja swoje udekorowałam lukrem* waniliowym i czekoladowym. Pierniczki polewamy lukrem i odstawiamy do zastygnięcia. 


* lukier waniliowy - dowolna ilość cukru pudru, kilka kropli esencji waniliowej; dodajemy powoli wodę aż uzyskamy lejącą konsystencję; do wersji czekoladowej dodajemy łyżeczkę kakao. 



Wesołych Świąt... 

Komentarze

Popularne posty