Świąteczny bigos z wolnowaru

Witajcie kochani... Jak to mówią "święta, święta i po świętach" i pewnie jak ja,  macie narazie dosyć jedzenie i gotowania. Mam jednak dla Was dawno już obiecany przepis na świąteczny bigos, a że z wolnowaru to nie narobicie się zbyt dużo. 

Naprawdę polecam...


Składniki na 3.5l:

* 400g kiszonej kapusty 
* 400g świeżej kapusty 
* gruby plaster boczku 
* około pół kilo łopatki lub karkówki 
* około 30cm kawałek dobrej kiełbasy 
* 1 cebula
* 2 garści suszonych grzybów 
* 4 liscie laurowe 
* 4 ziela angielskie
* pieprz 
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

Kiełbasę obrać ze skory, mieso wypłukać i osuszyć. Nastepnie mieso, kiełbasę i boczek pokroić. Tak przygotowane miesa podsmażyć z cebula na patelni z odrobiną smalcu. 

Wolnowar włączyć na auto, włożyć kiszoną kapustę (kapustę można wypłukać aby nie była taka kwaśna). Świeżą poszatkować i wymieszać z kiszoną. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu. 

Podsmażone mięsa dodać do kapusty wymieszać, podprawić koncentratem pomidorowym i przykryć. Gotować przez około 10 godzin. W połowie gotowania zamieszać. 


Smacznego... 

Komentarze

Popularne posty