Świąteczny bigos z wolnowaru
Witajcie kochani... Jak to mówią "święta, święta i po świętach" i pewnie jak ja, macie narazie dosyć jedzenie i gotowania. Mam jednak dla Was dawno już obiecany przepis na świąteczny bigos, a że z wolnowaru to nie narobicie się zbyt dużo.
Naprawdę polecam...
Składniki na 3.5l:
* 400g kiszonej kapusty
* 400g świeżej kapusty
* gruby plaster boczku
* około pół kilo łopatki lub karkówki
* około 30cm kawałek dobrej kiełbasy
* 1 cebula
* 2 garści suszonych grzybów
* 4 liscie laurowe
* 4 ziela angielskie
* pieprz
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kiełbasę obrać ze skory, mieso wypłukać i osuszyć. Nastepnie mieso, kiełbasę i boczek pokroić. Tak przygotowane miesa podsmażyć z cebula na patelni z odrobiną smalcu.
Wolnowar włączyć na auto, włożyć kiszoną kapustę (kapustę można wypłukać aby nie była taka kwaśna). Świeżą poszatkować i wymieszać z kiszoną. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu.
Podsmażone mięsa dodać do kapusty wymieszać, podprawić koncentratem pomidorowym i przykryć. Gotować przez około 10 godzin. W połowie gotowania zamieszać.
Naprawdę polecam...
Składniki na 3.5l:
* 400g kiszonej kapusty
* 400g świeżej kapusty
* gruby plaster boczku
* około pół kilo łopatki lub karkówki
* około 30cm kawałek dobrej kiełbasy
* 1 cebula
* 2 garści suszonych grzybów
* 4 liscie laurowe
* 4 ziela angielskie
* pieprz
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Kiełbasę obrać ze skory, mieso wypłukać i osuszyć. Nastepnie mieso, kiełbasę i boczek pokroić. Tak przygotowane miesa podsmażyć z cebula na patelni z odrobiną smalcu.
Wolnowar włączyć na auto, włożyć kiszoną kapustę (kapustę można wypłukać aby nie była taka kwaśna). Świeżą poszatkować i wymieszać z kiszoną. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu.
Podsmażone mięsa dodać do kapusty wymieszać, podprawić koncentratem pomidorowym i przykryć. Gotować przez około 10 godzin. W połowie gotowania zamieszać.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz