Torta Caprese Bianca - włoskie ciasto migdałowe z cytrynową nutą

Witam serdecznie... po dość długiej przerwie na blogu naszło mnie na pisanie, a że okres przed świąteczny to przepis też taki trochę uroczysty.
Jednym z moich ulubionych wielkanocnych wypieków jest tradycyjna babka cytrynowa. Lekka i puszysta z wyczuwalnym cytrynowym smakiem. W tym roku zmienię trochę tradycje i zamiast babki pojawi się Włoski tort cytrynowy z migdałami.

Jeżeli miała bym je opisać jednym słowem: niepowtarzalne... kremowa słodycz przełamana orzeźwiającym smakiem cytryny. Najlepsze jakie ostatnio jadłam. Nie jest najtańsze w przygotowaniu ale raz na jakisz czas   





Składniki:

  • 320g blanshowanych zmielonych migdałów
  • 200g białej czekolady
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
  • 180g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 4 duże jajka od szczęśliwej kury
  • 40g soku z cytryny lub limoncello
  • otarta skórka z 4 czytryn
  • cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsiusza. 

Białą czekoladę razem ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieki wodnej.

Masło ucieramy z cukrem na gładką masę dodajemy żółtka i otartą skórkę z cytryny, dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy zmielone migdały, sok z cytryny lub limoncello i rozpuszczoną czekoladę. Całość mieszamy. 

W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę. Sukcesywnie dodajemy i mieszamy z migdałowo - czekoladową masą.

Formę o średnicy 18cm natłuszczamy i posypujemy zmielonym siemieniem lnianym. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, aż brzegi zaczną odstawać i ciasto się dobrze zrumieni.

Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.


Wesołych Świąt...


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty