Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy
Zainspirowana nowym wpisem na http://www.jadlonomia.com/ postanowiłam upiec swoje pierwsze wegańskie ciasteczka. Muszę się przyznać, że rezultaty pozytywnie mnie zaskoczyły, a ciastka znikły z miseczki w zaskakująco szybkim tempie:). Były po prostu niesamowicie pyszne. Nie mogę się doczekać kolejnej partii...będzie bardziej świątecznie... ale to później, teraz zapraszam na wydanie weekendowe:)
Składniki:
W misce ręcznym blenderem miksujemy wszystkie składniki (oprócz czekolady) tak aby stworzyły gładką masę. Następnie dodajemy kawałki czekolady i delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową nakładamy po łyżce a następnie spłaszczamy widelcem. Pieczemy około 15 - 20 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- 1/2 szklanki masła orzechowego (ja dałam masło z nerkowców z kawałkami orzeszków ziemnych)
- 1/4 szklanki syropu klonowego (można dodać miód)
- 1/4 szklanki mąki z amarantusa
- 2 kostki gorzkiej czekolady minimum 85% kakao drobno posiekanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
W misce ręcznym blenderem miksujemy wszystkie składniki (oprócz czekolady) tak aby stworzyły gładką masę. Następnie dodajemy kawałki czekolady i delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową nakładamy po łyżce a następnie spłaszczamy widelcem. Pieczemy około 15 - 20 minut w zależności od wielkości ciasteczek.
Upieczone ciasteczka przekładamy na kratkę i studzimy.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz