Warzywny stir fry

Przepraszam wszystkich czytelników za ciągły zastój na blogu. Obecnie mam trochę więcej obowiązków, a czasu nie przybywa.  Mam teraz chwilę więc postaram się podzielić pysznym przepisem dla zabieganych. Danie jest bardzo szybkie i można je przygotować dosłownie w 10 minut. Do tego wspaniale smakuje i jest bardzo aromatyczne, a na pewno przypadnie miłośnikom kuchni azjatyckiej.

Do przygotowania dania możecie użyć gotowej mieszanki stir fry lub dodać warzywa które lubicie. U mnie jest różnie, zależy od tego jak czas pozwala:).  Obie wersje są jednak bardzo pyszne... zresztą popatrzcie sami...




Składniki:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • garść poszatkowanej białej kapusty
  • poszatkowany liść zielonej kapusty lub jarmużu
  • garść marchewki pokrojonej w słupki
  • kilka różyczek brokułu
  • 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
  • łyżka oleju do smażenia o wysokiej temperaturze dymienia u mnie kokosowy
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego u mnie organiczny tamari sos (sos sojowy bez dodatku pszenicy i GMO)
  • sól, pieprz do smaku
  • łyżka nasion sezamu do posypania (ja dałam mieszankę nasion słonecznika, maku i sezamu)
  • opakowanie makaronu ryżowego (nitki) instant 
Gotujemy w czajniku wodę na makaron. Przegotowaną wodą zalewamy makaron i odstawiamy na około 5 minut (róbcie wg. przepisu na produkcie).

W międzyczasie rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący wok wrzucamy pokrojony czosnek i chili oraz smażymy przez bardzo krótką chwilę potrząsając patelnią. Następnie dodajemy cebulę i smażymy przez około 30 sekund. 

Powoli dodajemy pozostałe warzywa (nie wrzucajcie wszystkich razem danie ma się smażyć a nie dusić) potrząsając energicznie wokiem (można mieszać drewnianą łopatką). Smażymy około 2 - 3 minut ciągle mieszając lub potrząsając patelnią.
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, makaron ryżowy, całość energicznie mieszamy przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, następnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Podajemy w miseczkach posypane sezamem. Ja dodatkowo lekko skrapiam sosem sojowym.

Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty