Warzywny stir fry
Przepraszam wszystkich czytelników za ciągły zastój na blogu. Obecnie mam trochę więcej obowiązków, a czasu nie przybywa. Mam teraz chwilę więc postaram się podzielić pysznym przepisem dla zabieganych. Danie jest bardzo szybkie i można je przygotować dosłownie w 10 minut. Do tego wspaniale smakuje i jest bardzo aromatyczne, a na pewno przypadnie miłośnikom kuchni azjatyckiej.
Do przygotowania dania możecie użyć gotowej mieszanki stir fry lub dodać warzywa które lubicie. U mnie jest różnie, zależy od tego jak czas pozwala:). Obie wersje są jednak bardzo pyszne... zresztą popatrzcie sami...
Składniki:
W międzyczasie rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący wok wrzucamy pokrojony czosnek i chili oraz smażymy przez bardzo krótką chwilę potrząsając patelnią. Następnie dodajemy cebulę i smażymy przez około 30 sekund.
Powoli dodajemy pozostałe warzywa (nie wrzucajcie wszystkich razem danie ma się smażyć a nie dusić) potrząsając energicznie wokiem (można mieszać drewnianą łopatką). Smażymy około 2 - 3 minut ciągle mieszając lub potrząsając patelnią.
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, makaron ryżowy, całość energicznie mieszamy przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, następnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy w miseczkach posypane sezamem. Ja dodatkowo lekko skrapiam sosem sojowym.
Do przygotowania dania możecie użyć gotowej mieszanki stir fry lub dodać warzywa które lubicie. U mnie jest różnie, zależy od tego jak czas pozwala:). Obie wersje są jednak bardzo pyszne... zresztą popatrzcie sami...
Składniki:
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryczka chili
- garść poszatkowanej białej kapusty
- poszatkowany liść zielonej kapusty lub jarmużu
- garść marchewki pokrojonej w słupki
- kilka różyczek brokułu
- 1 mała czerwona cebula pokrojona w piórka
- łyżka oleju do smażenia o wysokiej temperaturze dymienia u mnie kokosowy
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego u mnie organiczny tamari sos (sos sojowy bez dodatku pszenicy i GMO)
- sól, pieprz do smaku
- łyżka nasion sezamu do posypania (ja dałam mieszankę nasion słonecznika, maku i sezamu)
- opakowanie makaronu ryżowego (nitki) instant
W międzyczasie rozgrzewamy olej kokosowy. Na gorący wok wrzucamy pokrojony czosnek i chili oraz smażymy przez bardzo krótką chwilę potrząsając patelnią. Następnie dodajemy cebulę i smażymy przez około 30 sekund.
Powoli dodajemy pozostałe warzywa (nie wrzucajcie wszystkich razem danie ma się smażyć a nie dusić) potrząsając energicznie wokiem (można mieszać drewnianą łopatką). Smażymy około 2 - 3 minut ciągle mieszając lub potrząsając patelnią.
Po tym czasie dodajemy sos sojowy, makaron ryżowy, całość energicznie mieszamy przez 2 minuty. Dodajemy olej sezamowy, sól, pieprz, następnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Podajemy w miseczkach posypane sezamem. Ja dodatkowo lekko skrapiam sosem sojowym.
Smacznego...
prezentuje się pysznie!
OdpowiedzUsuńTo danie to mój numer 1 ostatnio:) pozdrawiam
Usuń