Ciastka gryczane z nasionami (bezglutenowe)

Wakacje u mamy zawsze doładowują moje akumulatorki:). Słodkie upominki, leniuchowanie i mnóstwo pysznych smaków. Kochane mamy, lubią nas rozpieszczać.
I tym razem jest podobnie. Dodatkowo, wraz z mamą stworzyłyśmy smakowity przepis.


Zobaczcie sami;)





Składniki:
  • 2 szklanki mąki gryczanej z pełnego przemiału
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła
  • 1/4 kostki smalcu
  • 2 duże jajka od szczęśliwej kury
  • 3 łyżki dobrego miodu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
  • garść nasion słonecznika
  • garść nasion dyni
  • garść posiekanych prażonych orzechów arachidowych
Dodatkowo:
  • mieszanka nasion i orzechów do posypania ciastek
  • 1 małe jajko (roztrzepane widelcem)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Formułujemy średniej wielkości kulki, które lekko rozpłaszczamy i układamy na paterze wyłożonej papierem do pieczenia.

Gotowe ciastka smarujemy lekko rozkłóconym jajkiem i posypujemy mieszanką nasion. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 do 30 minut w temperaturze 1900C.

Przed końcem ciastka powinny być lekko rumiane. Gotowe studzimy na kratce.

Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można je przechowywać do kilku dni.


Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty