Ciastka gryczane z nasionami (bezglutenowe)
Wakacje u mamy zawsze doładowują moje akumulatorki:). Słodkie upominki, leniuchowanie i mnóstwo pysznych smaków. Kochane mamy, lubią nas rozpieszczać.
I tym razem jest podobnie. Dodatkowo, wraz z mamą stworzyłyśmy smakowity przepis.
Zobaczcie sami;)
Składniki:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Formułujemy średniej wielkości kulki, które lekko rozpłaszczamy i układamy na paterze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka smarujemy lekko rozkłóconym jajkiem i posypujemy mieszanką nasion. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 do 30 minut w temperaturze 1900C.
Przed końcem ciastka powinny być lekko rumiane. Gotowe studzimy na kratce.
Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można je przechowywać do kilku dni.
I tym razem jest podobnie. Dodatkowo, wraz z mamą stworzyłyśmy smakowity przepis.
Zobaczcie sami;)
Składniki:
- 2 szklanki mąki gryczanej z pełnego przemiału
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 1/3 kostki masła
- 1/4 kostki smalcu
- 2 duże jajka od szczęśliwej kury
- 3 łyżki dobrego miodu
- 3 łyżki gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
- garść nasion słonecznika
- garść nasion dyni
- garść posiekanych prażonych orzechów arachidowych
- mieszanka nasion i orzechów do posypania ciastek
- 1 małe jajko (roztrzepane widelcem)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Z podanych składników wyrabiamy gładkie ciasto. Formułujemy średniej wielkości kulki, które lekko rozpłaszczamy i układamy na paterze wyłożonej papierem do pieczenia.
Gotowe ciastka smarujemy lekko rozkłóconym jajkiem i posypujemy mieszanką nasion. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 do 30 minut w temperaturze 1900C.
Przed końcem ciastka powinny być lekko rumiane. Gotowe studzimy na kratce.
Ciasteczka są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Można je przechowywać do kilku dni.
Smacznego...
Mniam, nie ma jak ciasteczko do kawki :)
OdpowiedzUsuńSą pyszne polecam:)
Usuń