Odwrócone ciasto rabarbarowe (bezglutenowe)
Końcówka maja, a tu pogoda takie figle płata. Zimno, wietrznie i deszczowo, zupełnie jak późną jesienią. Nie wiem jak Was, ale mnie nie napawa to optymizmem.
Postanowiłam więc trochę osłodzić tę jesienną atmosferę i przygotowałam pyszne ciacho. Przepis ściągnęłam od Diany z bloga Zdrowo zakręcona, chodź musiałam lekko zmodyfikować bo ciast wydało mi się za rzadkie, to wyszło pysznie i szybko znikło z blaszki. A że jest proste w przygotowaniu to na pewno do niego jeszcze powrócę.
Zobaczcie sami...
Składniki:
Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami jaglanymi.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z dżemem morelowym. Całość wykładamy na spód formy.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, wanilię, stewię oraz sodę z ostem. Mieszamy. Do całości dodajemy powoli obie mąki. Delikatnie mieszamy ubijaczką tak aby składniki się połączyły i nie było grudek.
Tak przygotowaną masą zalewamy rabarbar.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 170 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto odwracamy aby masa rabarbarowa znalazła się na górze.
Można posypać cukrem pudrem (u mnie zrobiony z cukru trzcinowego) lub podawać z lodami waniliowymi, budyniem.
Postanowiłam więc trochę osłodzić tę jesienną atmosferę i przygotowałam pyszne ciacho. Przepis ściągnęłam od Diany z bloga Zdrowo zakręcona, chodź musiałam lekko zmodyfikować bo ciast wydało mi się za rzadkie, to wyszło pysznie i szybko znikło z blaszki. A że jest proste w przygotowaniu to na pewno do niego jeszcze powrócę.
Zobaczcie sami...
Składniki:
- 2 laski rabarbaru
- 1 kopiasta łyżka dżemu morelowego
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 3 łyżki drobno zmielonego siemienia lnianego
- 1/2 szklanki mleka migdałowego
- 3 łyżki stewi
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1łyżeczka sody oczyszczonej rozpuszczona w 1 łyżeczce octu jabłkowego
- trochę masła i płatków jaglanych do przygotowania formy
Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami jaglanymi.
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy z dżemem morelowym. Całość wykładamy na spód formy.
W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, wanilię, stewię oraz sodę z ostem. Mieszamy. Do całości dodajemy powoli obie mąki. Delikatnie mieszamy ubijaczką tak aby składniki się połączyły i nie było grudek.
Tak przygotowaną masą zalewamy rabarbar.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika, temperatura 170 stopni i pieczemy około 30 - 35 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu wyciągamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Wystudzone ciasto odwracamy aby masa rabarbarowa znalazła się na górze.
Można posypać cukrem pudrem (u mnie zrobiony z cukru trzcinowego) lub podawać z lodami waniliowymi, budyniem.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz