Gingerbread man tj. piernikowe ludziki (bezglutenowe)

6 grudzień od zawsze należał do moich ulubionych dni. Jako dziecko zastanawiało mnie, jak ten Mikołaj zdołał podłożyć prezenty pod poduszkę. Pamiętam, że nigdy nie udało się go podejrzeć, nawet jak bardzo się starałam.
Szkoda, że dziś się nie obudziłam z niespodzianką pod poduszką. Nic jednak straconego,  bo to, co raduje najbardziej, to sprawianie radości innym. Pierniczki wywiązały się z tego zadania wyśmienicie:).


Przepis, którym się dziś z Wami podzielę, powstał pod wpływem chwili, z mieszanki 3 przepisów i tego co było pod ręką:). Nie musicie się ściśle trzymać składników i jak czegoś nie będziecie mieli to zastąpcie czymś innym. Co tu więcej pisać, popatrzcie sami.





Składniki:
  • 300g mąki *(50g zmielonych migdałów; 100g mąki kokosowej; 50g mąki gryczanej; 50g mąki z ciecierzycy)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 duże jajko od szczęśliwej kury
  • 100g masła
  • 4 łyżki melasy
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* w oryginalnych przepisach pojawiało się 200-250g zmielonych migdałów (przepisy były bez mąki kokosowej) i około 100g mąki bezglutenowej,

W misce łączymy wszystkie mąki (warto przesiać przez sitko aby nie było grudek)dodajemy, sodę, sól i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło, melasę, miód i wanilię. Do mieszanki dodajemy roztrzepane jajko i energicznie mieszamy. Odstawiamy do krótkiego ostygnięcia.

Po chwili łączymy zawartość obu naczyń i energicznie wyrabiamy łyżką. Gotowe ciast ma gładką konsystencję i tworzy kulę. Wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy (trzeba podsypywać mąką, ja użyłam gryczanej). Tak przygotowane ciasto wkładamy do zamrażarki na 15 - 20 minut.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 160°C.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 4mm. Wycinamy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy od 12 do 20 minut. Czas pieczenia zależy od tego czy lubimy pierniczki bardziej chrupiące czy bardziej miękkie. Ja swoje piekłam 15minut.

Gotowe pierniki studzimy na kratce i dekorujemy wg. uznania.




Smacznego...




Komentarze

  1. Przeurocze! :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję, okazały się wspaniałym mikolajkowym prezentem :) pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty