Gałka muszkatołowa w rolii głównej

W polskiej kuchni nie często sięgamy po gałkę muszkatołową. A jak już się tam znajdzie, to głównie wędruje do ciast i deserów.  Jednakże fantastycznie pasuje do mięs, ryb, białych serów.
 Osobiście nie używam jej często, ale jest jedna potrawa, którą bardzo lubię
i gałka muszkatołowa odgrywa tam ważną rolę.


 
Dziś polecam:   
 
 
Pieczona pierś kurczaka w panierce z gałki muszkatołowej
surówką z białej kapusty
 
 
Składniki na jedną porcję:
  • 1 pierś z kurczaka około 150g;
  • 1 średnia czerwona cebula;
  • 1/2 cytryny;
  • zmielona gałka muszkatołowa;
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego;
  • odrobina przegotowanej wody.
Składniki na surówkę:
  • 1/2 głównie niedużej białej kapusty;
  • 1 marchew;
  • natka pietruszki;
  • 1 łyżka świeżego posiekanego koperku;
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek;
  • sól, pieprz
Na kilka godzin przed gotowaniem przygotować kurczaka. Pierś opłukać i osuszyć. Następnie posypać solą, pieprzem i obsypać gałką muszkatołową z obu stron. Tak przygotowaną pierś odstawić do lodówki (ja zostawiłam na całą noc).
Cebulę, cytrynę pokroić w plastry. Rozgrzać patelnię a następnie obsmażyć pierś kurczaka z obu stron po około 2 minuty z każdej strony razem z kilkoma plastrami cytryny i cebuli, które podkładamy pod piersią. 
W tym samym czasie nastawić piekarnik na 190 stopni.
Do naczynia żaroodpornego wsypać resztę cebuli i cytryny, można posypać szczyptą gałki muszkatołowej i skropić sokiem z cytryny. Do tak przygotowanego naczynia wyłożyć obsmażoną pierś i wstawić do piekarnika. Piec około 30 minut bez przykrywania. W połowie pieczenia podlać pierś odrobiną przegotowanej wody.
Po tym czasie, pierś wyciągnąć i pokroić w plastry. Podawać razem z pieczoną cebulką i cytryną w akompaniamencie sałatki. 
 
 

 
 
Surówka z białej kapusty
 
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na około 15 minut aby trochę zmiękła. W tym czasie można przygotować sos do sałatki. Posiekany koperek zalać oliwą i dobrze wymieszać. 
Jeżeli kapusta puści wodę to należy ją odcedzić.
Marchew zetrzeć na grubych oczkach i dodać do kapusty. Następnie posiekać pietruszkę i również dodać do kapusty.
Całość doprawić pieprzem i polać przygotowaną oliwą.
Sałatka najlepiej smakuje jak chwilę odstoi w lodówce.
 
 
 
Pamiętajcie co by nie przesadzać z gałką muszkatołową...dla tych niezorientowanych. W dużych ilościach, ma ona działanie halucynogenne:)
 
 
 
Smacznego....   


Komentarze

  1. dla mnie bomba - bardzo lubię mocne przyprawy i wyraziste dania.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty