Kremowa kartoflanka

Jesienią najbardziej podchodzą mi zupy. Są pożywne, rozgrzewają i można do nich wrzucić dosłownie wszystko.  Dziś postawiłam na tradycję, prostotę i minimalizm. 
Nasza polska kartoflanka okazała się rewelacyjna. Kremowa, delikatna, w posmaku lekko pikantna (to za sprawą pieprzu cayenne ) i na pewno rozgrzeje nawet największego zmarzlucha. Zachęcam serdecznie...




Składniki:
  • ok. 1l przegotowanej wody lub bulionu warzywnego (można dać mniej)
  • 700g ziemniaków
  • łyżka masła lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • niewielka marchewka
  • jedna gałązka selera naciowego
  • szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne 
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz wg. smaku
  • świeża pietruszka, szczypiorek oraz smażona, suszona cebulka do posypania

Warzywa myjemy i kroimy w niezgrabną kostkę (ja zostawiłam skórki). 

W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojoną cebulę i czosnek. Całość chwilkę smażymy a następnie dodajemy pozostałe warzywa, gałkę muszkatołową, cayenne i tymianek. Chwilę dusimy, około 5 minut.

Po tym czasie podlewamy przegotowaną wodą lub bulionem, doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy do miękkości warzyw.

Przygotowaną zupę odstawiamy do lekkiego ostygnięcia a następnie miksujemy blenderem. Podajemy gorącą z kawałkami chleba, grzankami lub ciasteczkami owsianymi lub szczypiorkiem czy pietruszką.
Pycha...



Smacznego...  

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty