Orkiszowe ciasteczka z kokosem i czekoladą

Od pewnego czasu staram się ograniczyć spożycie mąki pszennej oraz produktów zbożowych. Wiele badań wskazuje, że współczesne jej odmiany nie są dobre dla naszego zdrowia a wręcz szkodliwe. Tu poniżej link do bardzo ciekawego wywiadu, kliknij TUTAJ.

Ciężko jednak wyeliminować, tak głęboko zakorzenione nawyki z dnia na dzień, więc staram się to robić małymi krokami. 
Pewnym rozwiązaniem może być sięgnięcie po starsze odmiany pszenicy jak np. orkisz, który nie został poddany przemianom genetycznym, jak współczesna pszenica oraz jest łatwiej trawiony przez nas organizm. Pamiętać jednak trzeba o umiarze, bo nawet zdrowe lub zdrowsze produkty w nadmiarze, mogą nam zaszkodzić.

Zapraszam więc wszystkich na zdrowszą wersję ciasteczek z mąki i płatków orkiszowych z wiórkami kokosowymi i gorzką czekoladą.




Składniki:
  • 1 szklanka płatków orkiszowych
  • 2/3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 75 g masła ( miękkiego )
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g czekolady gorzkiej
 
Składniki suche umieścić w misce i mieszamy. Dodajemy jajko, miękkie masło i miód i całość zagniatamy ręką (ciasto jest dość sypkie).
Czekoladę kroimy na małe kawałki i łączymy z ciastem.

Wilgotnymi dłońmi wyrabiamy niewielkie kulki (lekko spłaszczamy)
i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni.

Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut, aż się lekko zrumienią. Po tym czasie ciasteczka wyciągamy i studzimy na kratce.

Ciasteczka można przechowywać w pojemniku do 3 dni.





Smacznego...

Komentarze

Popularne posty