Aromatyczna pieczeń wołowa na cydrze

Moja dzisiejsza propozycja powstała, przy współpracy z portalem Beefmania, w celu promocji polskiej wołowiny oraz jej producentów. 
Muszę się przyznać, że było to dla mnie dość dużym wyzwaniem, i nie mogłam się zdecydować co przyrządzić.  No i padło na "pieczyste" .  Długo trzeba było czekać, ale warto. Pieczeń wyszła przepyszna, wspaniale aromatyczna, delikatna, a dodatki wprost idealnie dopasowane.


A co tu zresztą się będę rozpisywać, oceńcie sami...





Składniki na pieczeń:
  • 1 kg wołowiny (u mnie pierwsza krzyżowa)
  • 250 ml cydru jabłkowego (można zastąpić niesłodzonym sokiem z jabłek)
  • marynata: łyżka soli, woda przegotowana ostudzona do przykrycia mięsa, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka pokruszonego ziela angielskiego, 5-6 liści laurowych
  • olej do obsmażenia (u mnie kokosowy)
  • posypka: 2 łyżki nasion kopru włoskiego, 1 łyżka nasion kminku, 1 pokruszona suszona papryczka chili, 1 łyżka ziaren pieprzu, 1/2 łyżki nasion kolendry, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka ciemnego cukru muscovado lub miodu, 2 ząbki czosnku 
  • sos pomidorowy: 400 ml passaty pomidorowej, 1 łyżka musztardy Dijon, 60ml cydru jabłkowego

Wieczór przed pieczeniem przygotowujemy mięso. Myjemy i oczyszczamy z błon. Następnie umieszczamy w dużym naczyniu zalewamy ostudzoną, przegotowaną wodą i dodajemy składniki na marynatę. Naczynie przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia mięso wyciągamy z marynaty, osuszamy ręcznikiem papierowym a następnie obsmażamy na rozgrzanej patelni ze wszystkich stron (zachowamy w ten sposób jędrność mięsa).

W między czasie przygotowujemy posypkę do mięsa. Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu i rozcieramy razem. Tak przygotowaną wcieramy w obsmażoną wołowinę.

Następnie mięso układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym zalewamy cydrem, dodajemy odcedzony z marynaty pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 20 minut bez przykrycia.

Po tym czasie, naczynie przykrywamy a temperaturę zmniejszamy do 140°C i pieczemy przez kolejne 3 godziny lub dłużej (im dłużej tym delikatniejsze będzie pieczeń). Co pół godziny mięso można przekręcić albo polewać sokami. Jeżeli soki się wygotują dodajemy więcej cydru.  

Po tym czasie naczynie wyciągamy z pieca. Pozostały sok przelewamy na patelnię, dodajemy przecier pomidorowy, musztardę Dijon oraz resztę cydru oraz gotujemy przez około 10 - 15 minut, aż sos zgęstnieje.


W tym czasie jest czas na przygotowanie surówki. 



Składniki:
  • pół główki poszatkowanej białej kapusty
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek świeżej kolendry
  • pęczek szczypiorku
  • garść świeżych liści mięty
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
Warzywa i zioła kroimy. Następnie umieszczamy w dużej misce, polewamy sokiem z cytryny, oliwą oraz doprawiamy solą, pieprzem i razem mieszamy.


Tak przygotowaną surówkę podajemy z plasterkami pieczeni i polewamy sosem pomidorowym. Palce lizać...





Smacznego...
 
 
 
 
 


Komentarze

Popularne posty