Roladki wieprzowe z camembertem i suszoną śliwką

 
 
 
Wieprzowina jest bardzo ważną częścią polskiej diety i tradycji. Któż z nas potrafiłby wyobrazić sobie niedzielny obiad bez schabowego, albo święta bez "pieczystego". Dania wieprzowe pojawiają się bardzo często na naszych stołach i są częścią naszej tradycji. Więc promujmy je przez wybieranie lokalnych, sprawdzonych producentów.

W obecnych czasach bardzo ciężko jest znaleźć dobre mięso i jego wyroby. Cieszą mnie, więc takie projekty jak Wieprzopedia.pl , które promują nasze polskie, lokalne produkty. Jest to bardzo ważne, szczególnie teraz, gdy nasz rynek zalewany jest produktami z różnych zakątków świata.  Dodatkowo, że jestem wyznawcą zasady, że "jesteś tym co jesz", to wolę dorzucić parę złoty więcej i być pewna, że produkty, które spożywam są wartościowe i pochodzą z dobrych, sprawdzonych źródeł.  

Zapraszam więc wszystkich na wspaniałe danie z polską wieprzowiną we francuskim wydaniu. Mam nadzieję że pomysł przypadnie wszystkim do gustu i zachęci do sięgania po polskie marki.

 
 
Składniki na 2 porcje:
 
  • 400g łopatki lub karczku wieprzowego
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz
  • 100g szynki prosciutto crudo lub parmeńska
  • 1 duża łyżka oleju kokosowego (lub inny do smażenia)
 
Nadzienie:
  • 2 plasterki sera camembert
  • 4 całe suszone śliwki + 5,6 śliwek na pastę
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej (u mnie bezglutenowa)
  • 1 łyżka dżemu śliwkowego lub powideł śliwkowych
  • odrobina soku z cytryny
 
Składniki na sos śliwkowy:
  • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
  • 2 duże łyżki dżemu śliwkowego
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • otarta skórka z połowy niewoskowanej cytryny + odrobina soku z cytryny
 
Sałatka:
  • garść rukoli
  • 100g zielonych winogron bez pestek
  • garść pokruszonych pekanów lub orzechów włoskich
  • sos winegret ( 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz, 1 łyżeczka miodu, wyciśnięty ząbek czosnku)
 

Karczek kroimy na dwa cienkie plastry o grubości około 1,5cm lekko rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem oraz odstawiamy na krótką chwilę.

W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Do niedużej miski wrzucamy suszone śliwki, dżem, masło, estragon, przyprawę korzenną i sok z cytryny oraz mieszamy ręcznym blenderem na gładką masę.

Tak przygotowanym nadzieniem smarujemy wewnętrzną stronę filetów. Następnie kładziemy plasterek sera camembert i po 2 śliwki suszone na kawałek mięsa. Tak przygotowane porcje zwijamy w roladki a na wierzch obwijamy plasterkami szynki prosciutto crudo i odstawiamy.

W między czasie przygotowujemy sos. Podane składniki na sos umieszczamy w małej nieprzywierającej patelni i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy aż sos zgęstnieje.

Czas na sałatkę. W miseczce umieszczamy rukolę, winogrona pokrojone na połówki, pokruszone orzechy i całość polewamy przygotowanym winegretem. Mieszamy i odstawiamy.

Na koniec rozgrzewamy olej kokosowy na nieprzywierającej patelni i smażymy roladki z każdej strony przez około 2 - 3 minuty (w zależności jakie są grubości). Na koniec obsmażamy boki około 1 minuty. Patyczkiem sprawdzamy czy roladki są gotowe (powinien ładnie wchodzić). Zaczynamy na dużym ogniu i stopniowo go zmniejszamy aby nie przypalić roladek. Po usmażeniu odstawiamy na niewielką chwilę.

Sałatkę rozkładamy na talerze, roladki przekrajamy na połówki i całość lekko polewamy ciepłym winnym sosem. 

 
 
Smacznego...
 
 
 

 



Komentarze

Popularne posty