"Siemianka"

Przeglądając blogi kulinarne, wpadłam na bardzo pyszny przepis, który od razu przypadł mi do gustu. Okazało się, że mam wszystkie potrzebne składniki i bez wachania przystąpiłam do działania.
Rezultaty bardzo pozytywnie mnie zaskoczyły i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że siemianka, bo o niej tu mowa, jest wspaniałym zastępnikiem owsianki.
Jako, że jestem na diecie bezglutenowej, a owies jest wątpliwym składnikiem, to staram się go unikać i zastąpować innymi produktami. Dzięki dla Kasi, z Cook it Lean, za inspiracje. Siemię lniane, w tym przepisie to strzał w dziesiątkę, zresztą oceńcie sami.



 

Składniki na dwie porcje:

  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 garść mieszanki nasion i orzechów (słonecznik, dynia, nerkowce)


  • Na suchej patelni lekko podprażymy nasiona i orzechy.

    Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku do całkowitego rozpuszczenia. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy siemię lniane oraz cynamon. Gotujemy ok. 3 minut często mieszając.

    W między czasie, ręcznym mikserem, ubijamy jajka do jednolitej konsystencji.

    Po 3 minutach len powinien zacząć gęstnieć (można gotować dłużej aby siemianka była gęstsza). Po tym czasie garnek zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do lekkiego ostygnięcia, a następnie łączymy jego zawartość z ubitymi jajkami, cały czas mieszając (ja zrobiłam to mikserem na najwolniejszych obrotach).  

    Tak przygotowaną siemiankę rozlewamy do miseczek i podjemy z podprażonymi nasionami i orzechami lub ulubionymi dodatkami.

     
    Smacznego...

    Komentarze

    1. Pycha, uwielbiam siemianki i tym podobne śniadania

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To moje najnowsze odkrycie:) i już nie mogę się doczekać na następny raz:)

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Popularne posty