Maroccan Spiced Carot and Coriander Soup

Za oknem wyraźnie czuć jesień, czas więc zacząć dogrzewać się pysznymi zupami. Dziś przyszła pora na kremową zupę marchewkową z dodatkiem pikantnej pasty harissa i aromatycznymi ziołami.

Pasta harissa jest charakterystyczna w kuchni krajów Basenu Morza Śródziemnego jak Libia, Tunezja czy Maroko. Przygotowuje się ją z purée z pieczonej czerwonej papryki, papryki chili, czosnku oraz mieszanki przypraw i ziół wraz z dodatkiem oliwy z oliwek.  
Pasta dobrze komponuje się z daniami z baraniny, koziego mięsa jak i ryb. Dodawana jest do kuskusu, zup i sosów w celu wzbogacenia ich walorów smakowych.

Muszę się przyznać, że jest to moje pierwsze danie z użyciem tej pasty, i przyznaję nie mogę się doczekać kolejnego.  Co do zupy, jestem mile zaskoczona, przyrządzona głównie z jednego składnika okazała się pyszna i aromatyczna. Dodatkowo bardzo sycąca i rozgrzewająca. Naprawdę polecam...


 
 

Składniki:
  • 500g marchewki
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 łyżki neutralnego oleju ja użyłam kokosowego
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka nasion kopra włoskiego
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • 3 ząbki czosnku
  • około 1 litra wywaru warzywnego lub przegotowanej wody (ja użyłam wody i było bardzo pysznie) można dać mniej jeżeli lubicie bardziej gęste kremy
  • 2 łyżeczki pasty harissa lub ostrego sosu
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól i pieprz wg smaku
  • pęczek świeżej kolendry do podania

W nieprzywierającym garnku rozgrzewamy olej a następnie dodajemy lekko roztarte w moździerzu nasiona kopra i kminku oraz kolendrę. Gdy zaczną bomblować dodajemy pokrojoną cebulę, selera naciowego i czosnek oraz szczyptę soli. Podsmażamy na małym ogniu około 5 minut, aż składniki lekko zmiękną.

Po tym czasie dodajemy marchewkę pokrojoną w niezgrabną kostkę i podsmażamy przez koleją minutę lub dwie.

Następnie całość zalewamy przegotowaną wodą lub wywarem warzywnym i gotujemy około 30 minut do miękkości marchewki. Gdy marchewka zmięknie, za pomocą ręcznego blendera, miksujemy zupę na krem.
Następnie dodajemy ocet z czerwonego wina, pastę harissa oraz doprawiamy solą i pieprzem wg własnego smaku.

Połowę posiekanej kolendry dodajemy do zupy a resztę używamy do dekoracji.

 
 
 
Smacznego...

Komentarze

Popularne posty