Słodkie curry z dyni

31 Październik, noc duchów i zabawy Halloween. Czymś jednak trzeba nakarmić naszych gości,  a że sezon dyniowy i za oknem jesień, to będzie coś słodkiego, rozgrzewającego z dynią w roli głównej:) zapraszam...

PS; z góry przepraszam za niezbyt udane zdjęcie...



Składniki:
  • 1 mała dynia (najlepiej hokkaido)
  • 1 cm świeżego imbiru
  • pół małej suszonej papryczki chili bez pestek 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego lub kilka rozgniecionych ziaren
  • kilka ziaren goździków
  • sól do smaku
  • duża garść rodzynek hetmańskich lub mieszanki z Biedronki 
  • pół czerwonej cebuli
  • łyżka oleju kokosowego
  • woda do podlania około 3/4 szklanki

Dynię obieramy ze skórki, wyciągamy pestki i kroimy na średniej wielkości kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie wrzucamy nasze przyprawy, rozdrobniony imbir, suszone chili i energicznie mieszamy (łatwo przypalić) jak zaczną skwierczeć dodajemy cebulkę i kilka pokrojonych rodzynek. Podsmażamy około 1 minuty (będzie bardzo ładnie pachniało).

Po tym czasie dodajemy dynię chwilę smażymy, a następnie przykrywamy i dusimy około 2 - 3 minut. Gdy dynia wypuści soki podlewamy przegotowaną wodą około 1/2 szklanki, dodajemy rodzynki, mieszamy i dusimy pod przykryciem do miękkości dyni.
(trzeba kontrolować dynia wciąga wodę ja po około 5 minutach podlałam jeszcze trochę).

Pod koniec duszenia doprawiamy solą.

Podajemy na ciepło. Naprawdę rozgrzewa i jest pysznie słodko - pikantnie:) 

Zdrowe Halloween
Smacznego...

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty