Pudding ryżowy (wegański)

Kolejna propozycja na jesienny podwieczorek oraz ciekawy pomysł na danie recycling:). 
Będzie słodko, aromatycznie, no i oczywiście pysznie.

Często po obiedzie zostaje nam niewielka ilość ryżu z którym często nie wiemy co robić. Ja postanowiłam wykorzystać go  do stworzenia pysznego deseru, który swobodnie może zastąpić, np. poranną owsiankę.


 

 
Składniki:
  • ugotowany ryż (około 1 chochli)
  • 1 dojrzały banan
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego lub innego roślinnego
  • syrop z agawy lub miód wg. uznania
  • szczypta kardamonu
  • 1/3 łyżeczki cynamonu + do posypania
  • posiekany orzechy włoskie do dekoracji
Podane składniki oprócz orzechów umieszczamy w misce i rozdrabniamy ręcznym mikserem na gładką masę. Przekładamy do miseczki i dekorujemy orzechami i cynamonem.

Można podawać również na ciepło.

Smacznego...

Komentarze

  1. kleik ryżowy- smak dzieciństwa :) uwielbiam jego kremową konsystencje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię wracać do smaków dzieciństwa:) pozdrawiam

      Usuń
  2. dawno nie jadłam, a Twoje zdjęcia skutecznie namawiają do zrobienie nawet już dziś;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty