Świąteczna tarta z żurawiną pod migdałowo - kokosową kruszonką (bez glutenu, paleo)

Cześć kochani, wiem że do Świąt jeszcze trochę czasu ale czas zabrać się za planowanie świątecznego menu:). Ja otwieram ten sezon pyszną, bezglutenową i bez zbożową tartą.
Robiłam ją już na dwa sposoby: ze świeżą żurawiną i żurawinowym sosem. Obie są bardzo pyszne, ta z żurawinowym sosem trzyma kruszonkę w jednym miejscu i ładnie przylega do spodu tarty. Świeża żurawina nie wytworzyła zbyt dużej ilości soku i góra tarty spadała na talerzyk. Kto by się tym jednak przejmował, całość super się prezentuje, kroi i oczywiście smakuję.
Zapraszam do kuchni na testowanie:)






 Składniki:

  • 1 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/4 szklanki mąki kokosowej
  • 150g prawdziwego masła
  • 1 duże jajko od szczęśliwej kury
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Nadzienie:
  • 200g surowej żurawiny lub mały słoiczek żurawiny do mięs

Kruszonka:
  • 1 1/2 szklanki niesłodzonych wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki pokruszonych płatków migdałów
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka od szczęśliwej kury

Nagrzewamy piekarnik do 180°C. W tym czasie przygotowujemy spód do tarty. Jajko, wanilię i cynamon mieszamy mikserem, dodajemy obie mąki i mieszamy (jeżeli lubicie słodsze desery można dodać odrobinę syropu z agawy lub miodu).
Prostokątną formę lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wykładamy do formy i lekko zwilżonymi rękoma równomiernie rozprowadzamy. Należy lekko dociskać. 
Tak przygotowaną podstawę podpiekamy w piekarniku przez 15 minut.

Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i lekko studzimy. W między czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. Surową żurawinę należy umyć i przekroić na połówki, następnie poukładać na podpieczonym spodzie (żurawiną ze słoiczka smarujemy podpieczony spód).  

Jajka rozbijamy rózgą, dodajemy wanilię, wiórki kokosowe i migdały. Mieszamy łyżką. Tak przygotowaną kruszonką posypujemy wierzch tarty.

Temperaturę obniżamy do 160°C i pieczemy przez 35 minut, aż góra ładnie się zezłoci. Gotową tarte odstawiamy do ostygnięcia.
Kroimy przed podaniem.

 
Smacznego...

Komentarze

  1. cudo! chętnie bym się poczęstowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie!

    Zapraszam do konkursu na moim blogu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy da radę zastąpić mąkę kokosową na jakąś inną bezglutenową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś pomieszalam zmielone migdały z mąka jaglana i wyszło dobre ciasto, jak dobrze pamiętam to byl przepis na mazurek z czeko_sliwka pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty