Chrupki z ciecierzycy
Przekąska dość nie typowa i rzadko spotykana w polskiej kuchni. Mi bardzo przypadła do gustu. Połączenie chrupkości z solą i pikantnymi przyprawami zawsze dobrze pasuje.
Danie jest proste w przygotowaniu. Można je konsumować do wieczornego seansu filmowego lub zaskoczyć gości nowymi smakami. Serdecznie polecam:).
Składniki:
Ciecierzycę odcedzamy na sitku a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawy i sól oraz całość dobrze mieszamy.
Tak przygotowaną przekładamy do nieprzywierającej formy (można tez wyłożyć papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 - 40 minut. W połowie pieczenia można wyciągnąć i lekko potrząsnąć.
Po tym czasie ciecierzyce wyciągamy i studzimy. Konsumujemy lub przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Danie jest proste w przygotowaniu. Można je konsumować do wieczornego seansu filmowego lub zaskoczyć gości nowymi smakami. Serdecznie polecam:).
Składniki:
- 400g ciecierzycy z puszki lub słoika (można też ciecierzycę ugotować)
- około 2 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chili
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- sól wg uznania
Ciecierzycę odcedzamy na sitku a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawy i sól oraz całość dobrze mieszamy.
Tak przygotowaną przekładamy do nieprzywierającej formy (można tez wyłożyć papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 - 40 minut. W połowie pieczenia można wyciągnąć i lekko potrząsnąć.
Po tym czasie ciecierzyce wyciągamy i studzimy. Konsumujemy lub przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Smacznego...
Komentarze
Prześlij komentarz