Chrupki z ciecierzycy

Przekąska dość nie typowa i rzadko spotykana w polskiej kuchni. Mi bardzo przypadła do gustu. Połączenie chrupkości z solą i pikantnymi przyprawami zawsze dobrze pasuje.

Danie jest proste w przygotowaniu. Można je konsumować do wieczornego seansu filmowego lub zaskoczyć gości nowymi smakami. Serdecznie polecam:).



Składniki:
  • 400g ciecierzycy z puszki lub słoika (można też ciecierzycę ugotować)
  • około 2 łyżek oliwy z oliwek lub rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól wg uznania
Rozgrzewamy piekarnik do 2050C.

Ciecierzycę odcedzamy na sitku a następnie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
Ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę, przyprawy i sól oraz całość dobrze mieszamy.

Tak przygotowaną przekładamy do nieprzywierającej formy (można tez wyłożyć papierem do pieczenia) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 30 - 40 minut. W połowie pieczenia można wyciągnąć i lekko potrząsnąć.

Po tym czasie ciecierzyce wyciągamy i studzimy. Konsumujemy lub przechowujemy w szczelnym pojemniku.

 
 
Smacznego...

Komentarze

Popularne posty