Pesto z jarmużu plus pyszne danie makaronowe
W moim ogrodzie wiosna pełną parą. Kolorowe krokusy, prymulki ... warzywa też już są, a właściwie to jarmuż i szczypiorek, które to przetrwały lekką zimę i nabrały wiosennych kolorów.
Postanowiłam zrobić użytek z tego pierwszego, bo naprawdę dobrze obrodziło. Do odstrzału poszedł jeden "krzaczek". Rezultaty okazały się rewelacyjne.
Zobaczcie zresztą sami...
Postanowiłam zrobić użytek z tego pierwszego, bo naprawdę dobrze obrodziło. Do odstrzału poszedł jeden "krzaczek". Rezultaty okazały się rewelacyjne.
Zobaczcie zresztą sami...
Składniki:
- 250g liści jarmużu (twarde łodyżki usunięte)
- 3 ząbki czosnku
- 3/4 szklanki orzechów (u mnie orzechy włoskie i płatki migdałów)
- 80g twardego sera (u mnie mature cheddar)
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
Liście jarmużu dokładnie myjemy i kroimy (łodygi usuwamy). Zalewamy wrzątkiem i gotujemy 3-4 minuty a następnie odcedzamy.
Obgotowane liście jarmużu wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w malakserze (jeśli mamy;) ja użyłam ręcznego blendera) i miksujemy na gładką pastę.
Pesto przekładamy do słoika i jak znalazł do makaronu czy kanapki.
Można przechowywać w lodówce do kilku dni.
U mnie pojawiło się z makaronem bezglutenowym, obsypane parmezanem i świeżymi listkami jarmużu. Naprawdę pysznie...
Smacznego...
Pesto z jarmużu! Gratuluję pomysłu! Świetne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, chodź nie do końca to mój własny pomysł, mnóstwo przepisów krąży po necie...ale naprawdę polecam, jest pyszne i szybkie w przygotowaniu...pozdrawiam
Usuń